Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: : VY_32_INOVACE_18_10 (20) Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Bedřich Smetana I. část Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: 8. a 9.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje základní informace o životě hudebního skladatele Bedřicha Smetany včetně obrazového materiálu (výklad).

3 Bedřich Smetana

4 Bedřich Smetana - život
* Litomyšl † Praha Český hudební skladatel romantismu. Pocházel z rodiny sládka, která se často stěhovala za lepší existencí (Německý Brod, Jihlava, Plzeň,…). V r se rodina přestěhovala do Jindřichova Hradce. Po maturitě na gymnáziu v Plzni se B. Smetana věnoval už jen hudbě. Protloukal se existenčně všelijak. Dobře se mu vedlo jako učiteli v hraběcí rodině Thunů v Benátkách nad Jizerou (1844 – 1847). Účastnil se revolučního roku 1848 jako skladatel (Pochod studentské legie) i jako příslušník ozbrojeného sboru.

5 Rodná světnička B. Smetany v Litomyšli

6 Bedřich Smetana v době studií kolem r. 1840.

7 Bedřich Smetana - život
V r si v Praze otevřel vlastní hudební ústav a prosadil se v pražském hudebním životě jako klavírista, komorní hráč i dirigent. 1856 – 1861 působil jako dirigent, klavírista a učitel hudby ve Švédsku v Göteborgu. 1859 mu zemřela v Drážďanech 1. žena Kateřina. Od r působí v Praze jako skladatel, dirigent a hudební kritik. R se podruhé oženil s Betty Ferdinandiovou. 1866 se stává kapelníkem Prozatímního divadla v Praze. R ohluchl (nevyléčitelná nemoc). Od r žije u své dcery z 1. manželství Žofie v Jabkenicích v myslivně (rodina zetě Jos. Schwarze).

8 Smetanova 1. manželka Kateřina Kolářová

9 B. Smetana a jeho 2. žena Bettina

10 Budova Prozatímního divadla, 1864

11 Bedřich Smetana - život
10 let svého života (1874 – 1884) prožil Smetana ve věčném tichu, přesto nepřestal komponovat. V době naprosté hluchoty složil např. tato díla: cyklus symfonických básní Má vlast smyčcový kvartet Z mého života operu Hubička. Ani poslední chvíle života Bedřicha Smetany nebyly lehké. Jeho choroba se proměnila v šílenství. Musel být převezen do ústavu pro choromyslné v Praze, kde také zemřel. Smetana je pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze (Slavínu).

12 Slavín

13 Bedřich Smetana- zajímavosti
Smetanovým uměleckým přítelem a rádcem byl F. Liszt. První příznaky hluchoty se objevily v Jindřichově Hradci. Všeobecné předměty Smetanovi ve škole moc nešly. Smetana patřil k výborným a vyhledávaným tanečníkům. Po ohluchnutí se mu stal život doslova utrpením. 2x se oženil (Kateřina Kolářová, Betty Ferdinandiová). Ztráta 2 dětí z 1. manželství, z nichž malá Bedřiška byla geniálně nadaná. Každý rok se v Litomyšli koná operní festival Smetanova Litomyšl. 12. května je každoročně zahájen mezinárodní festival Pražské jaro.

14 Smetanova síň Obecního domu v Praze

15 Göteborg, Švédsko (1856 – 1861)

16 Bedřich Smetana - zajímavosti
Po návratu ze Švédska do Prahy se Smetana cílevědomě zapojil do tvorby českého národního umění. Chtěl i uměl více než jeho současníci a jeho představy, jak má umění vypadat, se od jejich názorů značně lišily. Pražská společnost ho vlastně nikdy nepřijala mezi sebe. Přesto měl Smetana mnoho nadšených posluchačů a zastánců v řadách kritiků. Klíčová místa hudebního života v Praze, o která se ucházel (ředitelství konzervatoře, dirigent Prozatímního divadla), byla obsazena jinými a Smetanovi se nedařilo existenčně zakotvit. Proto si otevřel opět hudební ústav.

17 Zámek v Litomyšli Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl
Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru 2. nejstarším hudebním festivalem v ČR a zároveň patří k největším pravidelně konaným festivalům klasické hudby u nás. Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl se každoročně koná v Litomyšli už od r

18 Bedřich Smetana pobýval v J. Hradci v letech 1831-1835.
Jindřichův Hradec Bedřich Smetana pobýval v J. Hradci v letech

19 Bedřich Smetana a J. Hradec
V r se rodina přestěhovala do Jindřichova Hradce, zde začal 7letý Bedřich (Fricek) navštěvovat hlavní školu v bývalém jezuitském semináři. Smetanovi bydleli u pivovaru, kde otec František Smetana pracoval jako hraběcí sládek. S. se učil hudbě u Františka Ikavce. První příznaky hluchoty se objevily v J. Hradci. V Jindřichově Hradci se Smetana setkal se svou první manželkou Kateřinou Kolářovou, se kterou se oženil r V Jindřichově Hradci napsal Bedřich Smetana svou první skladbu nazvanou Kvapík D dur.

20 B. Smetana a Jindřichův Hradec
Vlastní fotoarchiv autorky prezentace. Pamětní deska na domě u jindřichohradeckého pivovaru.

21 B. Smetana a Jindřichův Hradec
Vlastní fotoarchiv autorky prezentace. Zde u jindřichohradeckého pivovaru B. Smetana s rodiči bydlel.

22 Bývalý jezuitský seminář na Balbínově náměstí V Jindřichově Hradci
Vlastní fotoarchiv autorky. Bývalý jezuitský seminář na Balbínově náměstí V Jindřichově Hradci (dnes Muzeum Jindřichohradecka).

23 Žofie a Josef Schwarzovi
Smetanova dcera Žofie a její manžel Josef, jabkenický lesmistr, u kterých Smetana strávil poslední léta života.

24 Myslivna v Jabkenicích

25 B. Smetana, 1882 Jedna z posledních fotografií Bedřicha Smetany
od Jana Mulače.

26 Muzeum Bedřicha Smetany
Skočit na: Navigace, Hledání Muzeum Bedřicha Smetany na Novotného lávce v Praze Muzeum Bedřicha Smetany je jedna ze specializovaných expozic Muzea české hudby, jež je organizačně začleněno pod Národní muzeum v Praze. Novotného lávka v Praze.

27 Památníky Bedřicha Smetany
Plzeň Nová Včelnice

28 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Litomyšl [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bedřich Smetana [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Göteborg [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

29 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vyšehradský hřbitov [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Obecní dům [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jihočeský kraj [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Fotografie č. 8 – 10 jsou z vlastního fotoarchivu autorky.

30 Použitá literatura VRKOČOVÁ, Ludmila. Slovníček hudebních osobností. 1. vyd. Praha: L. Vrkočová, 1999, 199 p. ISBN LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 135 s. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google