Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová"— Transkript prezentace:

1 Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
číslo: VY_32_INOVACE_18_01 (20) Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: 8.a 9.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje: základní znaky hudebního uměleckého slohu BAROKO, včetně podobizen některých významných hudebních skladatelů. Johann Sebastian Bach – život a dílo (výklad)

3 Baroko – umělecký sloh 1600 - 1750
Polyfonie = vícehlas Itálie (hudební italské názvosloví) Vyhraněn rozdíl mezi vokální a instrumentální hudbou Formy: Concerto grosso, sólový koncert, sinfonia,toccata, suita – se vyvinula na základě stylizace společenských a lidových tanců. Triová sonáta. Vznik opery Vývoj hudebních nástrojů – smyčcové (housle + mění se tvar smyčce), dechové – objevují se klapky (příč. flétna) Durová a mollová harmonie (užití prostředků durových a mollových stupnic) Ve Francii vznikl balet (Jean Philipp Rameau, Jean Baptiste Lully)

4 Skladatelé období baroka
Německo: Johann Sebastian Bach Anglie: Henry Purcell Georg Friedrich Händel (pův. Němec) Itálie: Antonio Vivaldi Čechy: Adam Václav Michna z Otradovic Pavel Josef Vejvanovský Jan Dismas Zelenka Bohuslav Matěj Černohorský Šimon Brixi

5 Georg Friedrich Händel

6 Henry Purcell

7 Antonio Vivaldi

8 Šimon Brixi

9 Pamětní deska P. J. Vejvanovského v Kroměříži

10 Jindřichův Hradec – rodiště A. Michny

11 Johann sebastian bach

12 Johann Sebastian Bach *21.3.1685, Eisenach †28.6.1750, Lipsko
Německý barokní hudební skladatel Virtuóz hry na klávesové nástroje, vynikající varhaník. Čtvrtstoletí působil jako kantor a regenschori. Působil ve světských i církevních službách na různých místech Německa, nejvýznamnější jeho působiště byla Výmar, Köthen a Lipsko.

13 Johann Sebastian Bach Dílo: Braniborské koncerty (6)
Varhanní a klavírní skladby Temperovaný klavír Světská komorní díla Matoušovy pašije Janovy pašije Umění fugy (poslední nedokončené dílo) Knížka skladeb pro Annu Magdalenu Bachovou (pozn.: jeho 2. manželka)

14 Johann Sebastian Bach Pašije = skladba, která zpracovává evangelní text o utrpení Ježíše Krista. Podle toho, kterým evangeliem se řídí, se rozlišují Matoušovy, Markovy, Lukášovy či Janovy pašije (všechna čtyři pašijová vyprávění zpracoval J. S. Bach). Evangelium = text pojednávající o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

15 Bachův rukopis

16 Varhany v Bach – Kirche, Arnstadt

17 Zajímavosti z Bachova života
Ve dvojím manželství měl dohromady 20 dětí. Bach žil celý život skromně, ve stálé práci a ustavičných starostech s umělecky nedokonalými soubory, zpěváky i instrumentalisty. Jeho dílo nebylo za jeho života doceněno, vytvořil ojedinělá a ve své náročnosti dokonalá díla. 1740 – Bachovi se začíná zhoršovat zrak. 1750 – po oční operaci ztrácí zrak, nakrátko se mu ještě vrací, ale po záchvatu mrtvice umírá.

18 Zdroje a citace: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Johann Sebastian Bach [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Georg Friedrich Händel [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Antonio Vivaldi [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: František Xaver Brixi [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

19 Zdroje a citace: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Pavel Josef Vejvanovský [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Henry Purcell [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jindřichův Hradec [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

20 Použitá literatura: VRKOČOVÁ, Ludmila. Slovníček hudebních osobností. 1. vyd. Praha: L. Vrkočová,1999, 199 p. ISBN


Stáhnout ppt "Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová"

Podobné prezentace


Reklamy Google