Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.6 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Barokní hudební formy Typ: DUM – výkladový Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. a 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

2 Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 1. a 3. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 1. ročníku čtyřletého studia. Výkladový dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. V závěru je zařazeno shrnutí nejdůležitějších informací.

3 Baroko Baroko či barok je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii, rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích. Slovem baroko se pak označuje i toto období. Za nejvýznamnějšího skladatele barokní hudby bývá považován Johann Sebastian Bach ( ), jehož smrt se kryje s datem, jež bývá někdy považováno za konec barokní éry. Přidat k němu lze například „slunného Itala“ Antonia Vivaldiho, tvůrce mnoha barokních oratorií Georga Friedricha Händela nebo tvůrce opery Claudia Monteverdiho.

4 Dělení hudebních forem
Vokální (pašije) Instrumentální (sonáta, suita, fuga, preludium, concerto grosso, koncert) Vokálně-instrumentální (opera, oratorium, kantáta)

5 Vokální formy Pašije – část evangelia, která vypráví o životě a umučení Krista, jež se při katolických bohoslužbách čte nebo zpívá o velikonočním týdnu. Mohou tak být označeny i skladby, které se tímto tématem inspirují a zpracovávají jej. Nejznámější díla: J.S. Bach Matoušovy pašije. B. Martinů: Řecké pašije.

6 Instrumentální formy Sonáta – komorní cyklická skladba pro jeden či více nástrojů o třech až čtyřech větách (pomalá, rychlá, tanec, rychlá) A. Correli. Suita – taneční skladba o více částech (sarabanda, gigue, menuet, gavotta, polonéza) J.S. Bach, H. Purcell. Fuga – dvou až pětihlasá polyfonní skladba pro klávesové nástroje J.S.Bach. Preludium – předehra, krátká varhanní skladba (J.S. Bach Temperovaný klavír) Concerto grosso – velký koncert, barokní orchestrální skladba, v níž se střídají sólisté a orchestr J.S. Bach Braniborské koncerty. Koncert – několikavětá skladba pro sólový nástroj, nebo skupinu nástrojů s doprovodem A. Vivaldi – Čtvero ročních období.

7 Vokálně-instrumentální skladby
Opera – zpěvohra (C. Monteverdi - Ariadna) Oratorium – rozsáhlá duchovní skladba pro sólové hlasy, sbor a orchestr ( G.F. Händel - Mesiáš) Kantáta – slavnostní skladba pro sólový a sborový zpěv s doprovodem orchestru, může mít námět světský i duchovní (J.S.Bach – Selská kantáta))

8 Zápis do sešitu Baroko je umělecký směr, který vznikl v 16. století v Itálii, a 200 let se šířil po celé Evropě. Nejvýznamnějšími představiteli baroka byli J.S. Bach, G.F. Händel, A. Vivaldi. Hudební formy se dělí na vokální, instrumentální a vokálně instrumentální.

9 Citace zdrojů NAVRÁTIL, Miloslav. Dějiny hudby: Přehled evropských dějin hudby. Ostrava: Scholaforum, 1996. Archiv autora. Pašije. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google