Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Baroko - vznik a vývoj opery

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Baroko - vznik a vývoj opery"— Transkript prezentace:

1 Baroko - vznik a vývoj opery
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.5 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Baroko - vznik a vývoj opery Typ: DUM – výkladový Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. a 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

2 Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 1. a 3. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 1. ročníku čtyřletého studia. Výkladový dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. V závěru je zařazen zápis do sešitu.

3 Opera Opera (z italštiny opera in musica, hudební dílo) je umělecká forma , spojující dramatické divadelní představení  s hudbou tak, že herci text (libreto) zcela či zčásti zpívají za instrumentálního doprovodu. Dějiny opery začínají v Itálii koncem 16. století. Nejstarším, dnes ztraceným, dílem považovaným za operu je Dafné skladatele Jacopa Periho, uvedeným ve Florencii kolem roku 1597. Období hudebního baroka je obvykle kladeno mezi roky 1600 a 1750.

4 Vznik opery Opera je typickým produktem baroka.
Má bohatý dramatický děj, je emocionální. Opera vznikla ve Florencii a brzy se rozšířila do dalších italských měst, například do Benátek a Neapole.

5 Vývoj opery Opera v moderním smyslu se zrodila ve společnosti intelektuálů zvané Florentská camerata, která se v poslední čtvrtině 16. století scházela ve Florencii . Prvním významným operním skladatelem  byl Claudio Monteverdi.

6 Claudio Monteverdi (1567 – 1643)
Byl prvním skutečným operním skladatelem. První operou je Orfeo. Do opery přináší silný citový vzruch a zdokonalení všech hudebních složek. Druhou operou je Ariadna, ze které se dochovala pouze árie Nářek Ariadny, který se stal největší inspirací Monteverdiho a zároveň melodií celého století.

7 Další významní tvůrci opery
Marc´ Antonio Cesti (1631–1669). Za svůj krátký život zkomponoval 100 oper. Nejslavnější operou je Zlaté jablko, která byla provedena u příležitosti sňatku Leopolda I. Opera byla velmi výpravná a šlo o nádhernou podívanou.

8 Další významní tvůrci opery
Alessandro Scarlatti ( ) – neapolský hudební skladatel, ředitel konzervatoře. Giambattista Pergolesi patřil k neapolské škole a proslul komickými operami (buffa) např. Služka velitelkou. Opakem buffy byla opera seria, která v baroku převažovala.

9 Opera mimo Itálii Italská opera se během 17. a 18. století rozšířila do celé Evropy, doslova ji zaplavila. Z italské nadvlády se částečně osvobodila Anglie. Největším anglickým barokním skladatelem byl Henry Purcell ( ). Francouzskou operu reprezentoval ballet de cour, který v sobě spojoval prvky zpěvní, činoherní, baletní a instrumentální.

10 Opera mimo Itálii Skutečným tvůrcem francouzské opery byl Jean Baptiste Lully, který vytvořil nový operní typ tragédie lyrique (lyrická tragédie). Německým operním skladatelem a reformátorem opery byl Christoph Willibald Gluck. Podstata jeho reformy je v návratu k hudebně dramatickému útvaru.

11 Zápis do sešitu Opera – hudebně dramatické dílo, zpěvohra.
Vznikla v období baroka, zakladatelem Florentská camerata. Nejvýznamnějším představitelem opery byl Claudio Monteverdi, operou Orfeus. Dalšími tvůrci opery A. Scarlatti, G. Pergolesi. Ve Francii místo opery z počátku balet de cour. Dalšími tvůrci opery H. Purcell, Ch.W.Gluck.

12 Citace zdrojů NAVRÁTIL, Miloslav. Dějiny hudby: Přehled evropských dějin hudby. Ostrava: Scholaforum, 1996. Archiv autora.


Stáhnout ppt "Baroko - vznik a vývoj opery"

Podobné prezentace


Reklamy Google