Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"— Transkript prezentace:

1 Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 33 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Bedřich Smetana

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Litomyšl, hluchota, Má vlast, Hubička, Prodaná nevěsta, Pražské jaro.

4 Významný český hudební skladatel období romantismu.
Bedřich Smetana 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha Významný český hudební skladatel období romantismu.

5 Bedřich Smetana

6 Dětství a mládí: Zámožná rodina - jeho otec František se vyučil sládkem. Po praxi si pronajal postupně pivovary - od konce roku měl v nájmu panský (valdštejnský) pivovar ve východočeské Litomyšli. Byl třikrát ženatý a měl celkem 18 dětí, z nichž však sedm zemřelo v raném dětském věku. Bedřich byl třetí dítě z třetího manželství (celkem jedenácté) a první přeživší syn. Oba Smetanovi rodiče měli jisté hudební nadání, svého syna od útlého věku učil hrát na housle a v pěti letech dostával hodiny hry na klavír.

7 Životní osudy Skladatel nezažíval jen radostné chvíle, ale musel čelit i těžkým ranám osudu – úmrtí dcery Bedřišky = skladba Trio g moll. V padesáti letech ohluchl, přesto nepřestal skládat (př.: Má vlast, Z mého života, Hubička). Jeho choroba se postupně proměnila v šílenství, pobýval v ústavu pro choromyslné v Praze, kde zemřel.

8 Dílo: Opery: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Hubička, Tajemství, Dvě vdovy, Čertova stěna. (Devátá opera = Viola – nedokončena). Má vlast = cyklus symfonických básní (již hluchý) Z mého života = smyčcový kvartet České tance = vychází z lidových písní Vynikající tanečník a skladatel polek – př.: Luisina polka, Jiřinková polka, Ze studentského života.

9

10 Pražské jaro Mezinárodní hudební festival, který začíná každoročně v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany. Úvodní skladbou festivalu je: Má vlast

11

12 Proč bychom se netěšili
Poslech: CD č. 21 Bedřich Smetana Proč bychom se netěšili (Jedna z nejznámějších částí Prodané nevěsty.)

13 Opakování: Do jakého vývojového období řadíme Smetanovu tvorbu?
V kolika letech ohluchl? Jak se jmenuje festival, který začíná každoročně v den výročí jeho úmrtí? Jak se nazývá cyklus symfonických básní, které složil už jako hluchý?

14 Řešení: Období ROMANTISMU. Ohluchl v padesáti letech.
Festival: Pražské jaro Cyklus: Má vlast

15 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Osobnosti české hudby. 2. vyd. Ilustrace Míla Preslová, Lubomír Anlauf. Praha: Fragment, 2011, 64 s. Odkaz (Fragment). ISBN KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN

16 Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"

Podobné prezentace


Reklamy Google