Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Manželky Karla IV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Manželky Karla IV."— Transkript prezentace:

1 Název: Manželky Karla IV.
číslo: VY_32_INOVACE_19_15 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Manželky Karla IV. Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 7. ročník

2 Metodický list - anotace:
Didaktický učební materiál Manželky Karla IV. slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny.

3 Manželky Karla IV. 1.

4 Manželky Karla IV. 1. Blanka z Valois 2.Anna Falcká 4.Alžběta Pomořanská 3.Anna Svídnická

5 Blanka z Valois V 7 letech byl Karel IV. oženěn s fr. princeznou Markétou-Blankou z Valois /valoa/. R se jim narodilo první dítě, dcera Markéta, po 7 letech se narodi- la druhá dcera jménem Kateřina. 2.

6 Zemřela ve 32 letech, příčiny nejsou známy, snad na tuberkulózu.
Lidem byla velmi oblíbená, i pro Karla znamenala smrt Blanky citelnou ztrátu. Je pochována v bazilice sv. Víta. 3.

7 Karel IV. nemá následovníka, proto se žení r. 1349 s Annou Falckou.
Anna Falcká Karel IV. nemá následovníka, proto se žení r s Annou Falckou. R se narodil syn Václav, který ovšem zemřel již r Krátce po něm r ve 24 letech zemřela Anna Falcká. Je pohřbena v kryptě chrámu sv. Víta. 4.

8 Nakonec se tedy s 13ti letou Annou oženil sám r. 1353 v Budíně.
Anna Svídnická Annu Svídnickou měl Karel IV. vyhlídnutou pro svého syna Václava, který ale zemřel. Nakonec se tedy s 13ti letou Annou oženil sám r v Budíně. 5.

9 Tímto sňatkem získal Svídnicko. Po osmi letech manželství r
Tímto sňatkem získal Svídnicko. Po osmi letech manželství r se Karel IV. konečně dočkal mužského potomka Václava. V r dal Karel IV. Václava korunovat na českého krále, Václavu byly 2 roky. Anna Svídnická zemřela při porodu třetího dítěte ve věku necelých 24 let r 6.

10 Alžběta Pomořanská R se Karel IV. v 47 letech oženil po čtvrté s 16ti letou Alžbětou (Eliškou) Pomořanskou. Podle autora Kroniky pražského kostela Beneše Krabice z Weitmile dokázala prý ohýbat rukama kovové pruty a meče. 7.

11 Ze svazku s Alžbětou se narodilo 6 potomků, např
Ze svazku s Alžbětou se narodilo 6 potomků, např. Zikmund (byl uherským králem, římským králem a císařem, českým králem), Jan (kníže Zhořelecký). Alžběta Pomořanská byla jedinou z Karlových manželek, která byla korunována v Římě na císařovnu. Alžběta favorizovala prvního syna Zikmunda před nevlastním synem Václavem, možná proto mezi Václavem a Zikmundem se vytvořil vztah žárlivosti a nepřátelství. Alžběta Pomořanská přežila svého manžela o 15 let, zemřela r v Hradci Králové. Byla pohřbena v královské hrobce chrámu sv. Víta.

12 Křížovka Sídlo zemana Matka Karla IV. Hrad vybudovaný Karlem IV.
Druhé jméno manželky Karla IV., která lámala meče Církevní představitel První manželka Karla IV. Univerzita v Anglii 1 2 3 4 5 6 7

13 Tajenka křížovky: Co ti vyšlo v tajence? Kdo to byl? Za domácí úkol si o tomto panovníkovi vyhledej informace.

14 Řešení křížovky: 1. T V R Z 2. E L I Š K A 3. J N 4. P O M Ř S Á 5. B U 6. 7. X F D

15 Doplň jména manželek Karla IV:
____________v době sňatku jim bylo oběma sedm let. Byla lidem oblíbená, Karlem milovaná. Zemřela v 32 letech snad na tuberkulózu. ___________ dokázala prý ohýbat rukama podkovy a meče. Byla o 31 let mladší než Karel IV. Porodila mu 6 dětí a přežila ho o 15 let.

16 ___________ porodila Václava, následníka trůnu
___________ porodila Václava, následníka trůnu. Zemřela při porodu třetího dítěte v 24 letech. ___________ dala králi syna, který bohužel zemřel. Brzy po něm zemřela i tato královna.

17 Zdroje a citace: ČECHURA, Jaroslav. Královská trilogie. 2. souborné vyd., V Ottově nakladatelství vyd. 1. Praha: Ottovo nakladatelství, 2008, 585 s. ISBN Obr. 1: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel IV. [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <

18 Obr. 2, 3: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Blanka z Valois [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: Obr. 4: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Anna Falcká [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <

19 Obr. 5, 6: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Anna Svídnická [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: < Obr. 7: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Alžběta Pomořanská [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Název: Manželky Karla IV."

Podobné prezentace


Reklamy Google