Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav IV. 1361-1419.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav IV. 1361-1419."— Transkript prezentace:

1 Václav IV.

2 Byl syn a dědic Karla IV. a jeho 3. manželky Anny Svídnické
Český král Římsko-německý král (Wenzel von Luxemburg) Předchůdce:Karel IV. Následník:Zikmund Lucemburský Manželky:I.-Johanna Bavorská II.-Žofie Bavorská Dynastie:Lucemburkové Pochován:Katedrála svatého Víta

3 Král a šlechta 15. června 1363 byl teprve dvouletý Václav korunován Arnoštem z Pardubic na českého krále.Karel diplomacií a penězi zabezpečil synovi i německý trůn, Václav byl 10. června 1376 zvolen za německého krále a 6. července 1376 v katedrále v Cáchách korunován Po smrti otce (1378) byl Václav aktivním panovníkem.Dvorské úřady obsadil představiteli nižší šlechty(postrádali evropský rozhled) Upřednostňoval lovy a pitky před povinnostmi a dostal se do sporu s vyšší šlechtou i arcibiskupem Janem z Jenštejna. Střet vyvrcholil roku 1393 umučením Jana Nepomuckého a Jenštejnovou rezignací. V říši rostla nespokojenost se spojili představitelé vyšší šlechty s moravským markrabětem Joštem a přešla do přímého útoku(krále zajali) Václava vysvobodil až jeho bratr Jan Zhořelecký Václav přijal podmínky šlechty.

4 Král bez koruny V říši vznikla proti Václavovi koalice.V srpnu 1400 rozhodnutí o sesazení Václava IV. z německého trůnu(král „nepotřebný a nečinný i nedbalý) Nástupce:Ruprecht III. Falcký(neuspěl v řešení problémů) sesazení Václav neuznal a titul římského krále používal nadále 1402–03 byl Václav vězněn z podnětu bratra Zikmunda a internován ve Vídni útěk v letech 1403–1405 donucován postupně uznávat další požadavky vyšší šlechty Politická nestabilita a morová epidemie z konce 14. století byly hlavními příčinami ekonomického propadu Českého království. Rostlo sociální napětí a dovoz zboží. Když se v roce 1409 sešel v Pise církevní koncil, uznal znovu Václava IV. za německého krále, neujal se vlády byl zvolen králem jeho bratr Zikmund.

5 Václav IV. a husitství zpočátku podporoval Jana Husa, což vyvrcholilo roku 1409 Dekretem kutnohorským(listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě) Uchyloval se do ústraní, kde ho také zastihla zpráva o první pražské defenestraci(záchvat mozkové mrtvice nebo snad epilepsie) zemřel na Novém Hradě u Kunratic.

6 Pečeť Václava IV.

7 Čerpal jsem z:234 Českých osobností


Stáhnout ppt "Václav IV. 1361-1419."

Podobné prezentace


Reklamy Google