Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.48 Polévky 2 Další druhy vývarů Vytvořeno:6.9. 2013 Ověřeno: 6.12. 2013 Třída:SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývary ostatní, doplněk – zavářka a vložka, zahuštění, zjemnění, čištění a zesilování vývarů Anotace: Materiál je určen k seznámení se s dalšími druhy vývarů, jejich čištěním a zesilováním. S vhodnými doplňky do polévek – vložkami a zavářkami.

3 POLÉVKY

4 DALŠÍ VÝVARY Vývar ze zvěřiny: maso a kosti bažanta zapečeme, vložíme do studené osolené vody s divokým kořením a vaříme táhnutím (teplota vody je pod bodem varu), přidáme kořenovou zeleninu, po uvaření scedíme Chuť zlepšíme přidáním kořeněného vína.

5 Další vývary Rybí vývar: Připravíme z různých druhů ryb. Použijeme hlavy, maso i kosti. Vaříme jako vývar A, ale přidáme z koření bobkový list a hřebíček. Po scezení zjemníme bílým vínem.

6 Další vývary Drůbeží vývar: Zvlášť dobrý je ze slepic. Technologický postup je stejný, jako u vývaru A. Má výbornou chuť a vůni. Pro sílu vývaru můžeme přidat hovězí kosti řídké.

7 Další vývary Zeleninový vývar: Zeleninu vložíme do vroucí osolené vody a vaříme ji opět táhnutím (pod bodem varu) – hotovou procedíme a dochutíme. Zeleninu použijeme jako vložku do polévky. Takto připravený vývar je vhodný pro dietní stravování.

8 Další vývary Bujón: Je silný masový vývar. Má být čistý, čirý a bez tuku. (Tuk sbíráme kostkou ledu.) Podává se v bujónovém šálku. Doplněk tvoří syrový žloutek.

9 PRÁCE S VÝVAREM Čištění vývaru: A)málo zakalený – procedíme přes mokrý ubrousek B)hodně zakalený: vyčistíme napolo ušlehanými bílky ve vývaru, přivedeme k varu, necháme ustát a pak procedíme přes mokrý ubrousek

10 PRÁCE S VÝVAREM Zesilování vývaru: Vývar zesílíme táhnutím hrubě mletého hovězího masa smíchaným se syrovými bílky, popřípadě drobně krájenou kořenovou zeleninou a necháme 1 hodinu. Pak scedíme přes mokrý ubrousek.

11 OPAKOVÁNÍ Jaké máme další druhy vývarů? Ze zvěřiny, ryb, drůbeže, masa, zeleniny. Zeleninový vývar začínáme vložením zeleniny do vody: vroucí. Čím čistíme zakalený vývar? Scezeníme přes mokrý ubrousek, u více zakalených přidáváme našlehaný bílek.

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google