Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05."— Transkript prezentace:

1 Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05

2 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s výkladem a jeho kompozicí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s výkladem a jeho kompozicí. Věnuje se také správnému tvoření osnovy. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: využívá poznatků o jazyce a stylu ke gramaticky i věcně správnému písemnému projevu Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : osmý ročník základní školy Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05

3 ? Co je to výklad? Čemu se věnuje? Kdy se s ním setkáváme?
K jakému slohovému stylu patří? Podává ponaučení o určitém jevu, objasňuje vznik a příčiny jevů, vnitřní vztahy mezi jevy a jejich částmi, podstatu jevů… Setkáváme se s ním v psaném i mluveném projevu- ve školách, učebnicích, encyklopediích… Patří k odbornému stylu.

4 ? Slovní zásoba Jaká slovní zásoba bude vhodná pro tento slohový styl? Vyřeš: NESPISOVNÁ SPISOVNÁ CITOVĚ NEUTRÁLNÍ HANLIVÁ CITOVĚ ZABARVENÁ PŘIROVNÁNÍ HOVOROVÁ ODBORNÁ

5 ? Stavba vět Vztahy mezi jevy vyjadřujeme: bohatě rozvitými větami
souvětími s více větami vedlejšími těsnými přívlastkovými vazbami Proč členíme text do odstavců? Vysvětli. Pro přehlednost a srozumitelnost. Pokud při tvorbě výkladu používáme různé prameny, musíme pak uvést zdroje, ze kterých jsme čerpali.

6 Najdi chyby ve výpovědích a oprav je.
Oděvy zhotovujeme pouze z vlastních kůží. Musíme zabezpečit zajištění odvozu odpadových surovin. Kožené oděvy zhotovujeme výhradně z našich /( z donesených) materiálů. Musíme zabezpečit odvoz odpadových surovin.

7 Sestav výklad z uměleckého textu:
Přečti si pozorně text. Stanov, o čem bude výklad. Sestav si osnovu. Formuluj jednotlivé myšlenky a sestav z nich postupně plynulý text. Pozor na vhodnou slovní zásobu. Celý výklad napiš. Najdi i výstižný nadpis.

8

9

10 Zdroje: STYBLÍK, Vastimil. Český jazyk pro 8. r. ZŠ. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05."

Podobné prezentace


Reklamy Google