Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žádost Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žádost Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je to žádost? je to zvláštní typ úředního dopisu, jehož obsahem je nějaký požadavek nebo prosba, která je adresována příslušné instituci jedná se o slohový útvar, který je zpravidla psán administrativním stylem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Formy žádosti ústní žádost písemná žádost
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Ústní žádost V některých případech je vhodnější sdělit svou žádost ústní formou. Například: Žádáte-li svého souseda o ruku jeho dcery, pak je ústní žádost společensky mnohem vhodnější, než formální dopis doručený doporučeně nebo do vlastních rukou. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Písemná žádost je častější, protože forma administrativního stylu bývá zpravidla písemná je-li žádost předávána či zasílána v písemné podobě, pak by měla být přiměřeně formální ve většině případů se bude jednat o formální dopis, který bude (mimo běžných náležitostí) obsahovat předmět žádosti a její odůvodnění Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Forma písemné žádosti 1. záhlaví – vlevo nahoře adresa příjemce, na pravé straně úplně nahoře datum a pod ním adresa odesílatele (lze ji napsat až na závěr žádosti) 2. vlastní text – přesné, ale stručné vyjádření obsahu žádosti; vždy uvádíme jen pravdivé údaje 3. závěr – poděkování za kladné vyřízení, pozdrav, čitelný podpis, případně adresa (razítko) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Jazyk žádosti Používáme zásadně: spisovný jazyk
slohově neutrální výrazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Druhy žádostí žádost o studium
žádost o zaměstnání – je častější, protože forma administrativního stylu bývá zpravidla písemná žádost o rozvod žádost o půjčku Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Příklady žádostí žádost o studium
Přihláška na vzdělávací instituce je formou žádosti o studium. Struktura a způsob vyplnění bývá určen danou školou, stejně tak i forma. Písemnou formu žádosti o studium postupně nahrazuje vyplňování on-line formulářů na internetu. žádost o zaměstnání Při žádosti o zaměstnání bývá obyčejně vyžadována příloha, kterou tvoří životopis uchazeče o pracovní místo. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 1. Do uvedené žádosti doplňte chybějící údaje
V Ústí Žádost o místo učitele. Vážený pane řediteli, na základě inzerátu v Lidových novinách č. 6 z 8. 6. žádám o přijetí na místo učitele výtvarné výchovy a zeměpisu. Pedagogickou fakultu, obor tělesná výchova a zeměpis jsem ukončil před dvěma lety. Nyní jsem jeden rok vyučoval na II. základní škole. Mgr. František Šmejkal adresa příjemce adresa odesilatele 2009 Nad Labem/ Orlicí poděkování V Brně Univerzity Karlovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 žádám o přijetí na místo učitele výtvarné výchovy a zeměpisu.
V Ústí nad Labem/Orlicí Žádost o místo učitele. Vážený pane řediteli, na základě inzerátu v Lidových novinách č. 6 z žádám o přijetí na místo učitele výtvarné výchovy a zeměpisu. Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor tělesná výchova a zeměpis jsem ukončil před dvěma lety. Nyní jsem jeden rok vyučoval na II. základní škole v Brně. Mgr. František Šmejkal adresa příjemce poděkování adresa odesilatele Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 2. Opravte pravopisné chyby v následující žádosti
Ministerstvo Práce – Praha U nemakačenků 14 Praha 1 V Praze dne Věc: Žádost o místo sekretářky Žádám o přijetí na mýsto sekretářky, které jste vypsaly v inzertní části lidových novin 30. června t. r. V letošním roce jsem ukončila maturitou studyum gimnázia v Praze 9 – Visočany. Absolvovala jsem rovněž kurs psaní strojem, těsnopisu a základů práce s počítačem. Mluvým anglicky a německi. Jsem členkou Svazu sekretářek a v současné době se zdokonaluji v práci s počítačem. Všechny mé skušenosti a vzdělání můžete nalézt v přiloženém životopisu. Budu-li na vipsané místo přijata, mohu nastoupit ihned. Všechny pracovní povinosti budu vikonávat svědomitě. Děkuji předem za kladné vyřízení žádosti. Růžena Bílá Bílá ulice 1 Praha V Praze 5. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Ministerstvo Práce - Praha U Nemakačenků 14 110 00 Praha 1
V Praze 5 dne Věc: Žádost o místo sekretářky Žádám o přijetí na místo sekretářky, které jste vypsali v inzertní části Lidových novin 30. června t. r. V letošním roce jsem ukončila maturitou studium Gymnázia v Praze 9 – Vysočany. Absolvovala jsem rovněž kurs psaní strojem, těsnopisu a základů práce s počítačem. Mluvím anglicky a německy. Jsem členkou Svazu sekretářek a v současné době se zdokonaluji v práci s počítačem. Všechny mé zkušenosti a vzdělání můžete nalézt v přiloženém životopisu. Budu-li na vypsané místo přijata, mohu nastoupit ihned. Všechny pracovní povinnosti budu vykonávat svědomitě. Děkuji předem za kladné vyřízení žádosti. Růžena Bílá Bílá ulice 1 Praha 5 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 3. Posuďte vhodnost /nevhodnost těchto vět v žádosti, podtrhněte vhodné výrazy
Díky za odpověď. Děkujeme za včasné vyřízení žádosti. Napište odpověď okamžitě. Prosíme o brzkou odpověď. Těšíme se na další spolupráci. Už se nemůžeme dočkat, jak budeme spolupracovat. Píšeme vám kvůli tomu, abyste nám sponzorovali Sportovní den naší školy. Žádáme vás o sponzorský příspěvek, který by finančně zajistil uskutečnění Sportovního dne v naší škole. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Děkujeme za včasné vyřízení žádosti. Napište odpověď okamžitě.
Díky za odpověď. Děkujeme za včasné vyřízení žádosti. Napište odpověď okamžitě. Prosíme o brzkou odpověď. Těšíme se na další spolupráci. Už se nemůžeme dočkat, jak budeme spolupracovat. Píšeme vám kvůli tomu, abyste nám sponzorovali Sportovní den naší školy. Žádáme vás o sponzorský příspěvek, který by finančně zajistil uskutečnění Sportovního dne v naší škole. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Použité zdroje: Český jazyk pro základní školy 7. Praha : Fortuna, ISBN Český jazyk 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň : Fraus, ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Žádost Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google