Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová."— Transkript prezentace:

1 Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová

2 Brno-historie II. Průmysl se v Brně začal rozvíjet od r. 1763.
Tehdy byla založena první textilní manufaktura. Roku 1805 prošla Brnem vojska Napoleona Bonaparta, který zde nocoval před slavnou bitvou u Slavkova. Roku 1839 přijíždí do Brna první vlak z Vídně.

3 Brno-historie II. Brno v 18. a 19. století

4 Brno-historie II. Trasa parního vlaku Brno-Vídeň

5 Brno-historie II. Roku 1873 byla otevřena první vysoká škola v Brně(německá technika). V letech 1881 až 1882 bylo vybudováno nové městské divadlo a zároveň osvětleno jako první evropské divadlo elektrickými žárovkami T. A. Edisona. Krátce na to bylo založeno první české knihkupectví Joži Barviče.

6 Brno-historie II. 19. století přineslo založení Vysokého učení technického. Za první republiky bylo Brno druhým městem po Praze – jak svou velikostí , tak i významem – bylo hlavním městem země Moravskoslezské. V roce 1919 byla založena Masarykova univerzita.

7 Brno-historie II. Město bylo nejen střediskem průmyslu a obchodu, ale i školství a kultury. Druhá světová válka způsobila Brnu značné škody. 26. dubna 1945 bylo město Brno osvobozeno Rudou armádou od německých vojsk. Na konci května 1945 byli Němci vysídleni z Brna.

8 Brno-historie II. Vysídlení Němců z Brna

9 Brno-historie II. V období vlády komunismu se na Brno pozapomnělo.
V současné době se Brno opět rychle rozvíjí.

10 Brno-historie II. Otázky: 1.Jaká manufaktura jako první vznikla v Brně? 2.Ve kterém roce přijel do Brna první vlak? 3.Ve kterém roce byla založena Masarykova univerzita? 4.Kdy bylo Brno osvobozeno? Otázka pro bystré hlavy: Který císař nocoval v Brně před bitvou u Slavkova?

11 Brno-historie II. Zápis:
- v brněnské kotlině žil člověk již od pravěku - kolem r vznikla osada u brodu přes řeku Svratku - jméno Brno pochází ze staročeského slova brnije - hliniště, jíl, bláto - ražba mincí v Brně začala v 11. století-brněnský denár -město se ohradilo hradbami s pěti branami-zachovala se pouze brána Měnínská -v polovině 13. století byl založen hrad Špilberk -v pol.16. stol. přišli do města nové katolické řády-zejména jezuité a kapucíni -v 17.století se jako jediné město na Moravě ubránilo dlouhému obléhání švédských vojsk -roku 1839 přijíždí do Brna první vlak z Vídně

12 Brno-historie II. -19. století přineslo založení Vysokého učení technického -za první republiky bylo Brno hlavním městem země Moravskoslezské -v roce 1919 byla založena Masarykova univerzita - město bylo nejen střediskem průmyslu a obchodu, ale i školství a kultury - druhá světová válka způsobila Brnu značné škody -26. dubna 1945 bylo město Brno osvobozeno Rudou armádou od německých vojsk -v současné době se Brno opět rychle rozvíjí

13 Brno-historie II. Prameny: Vše platné ke dni

14 Konec

15

16

17

18

19

20


Stáhnout ppt "Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová."

Podobné prezentace


Reklamy Google