Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obecný vzorec: M OH, kde M je kation kovu, H+I je vodíkový kation a O-II je kyslíkový anion. Celkový náboj OH skupiny je -1 (OH)-1. Tvorba vzorce:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obecný vzorec: M OH, kde M je kation kovu, H+I je vodíkový kation a O-II je kyslíkový anion. Celkový náboj OH skupiny je -1 (OH)-1. Tvorba vzorce:"— Transkript prezentace:

1 Názvosloví hydroxidů Hydroxid = látka schopna přijmout ve vodném roztoku H+

2 Obecný vzorec: M OH, kde M je kation kovu, H+I je vodíkový kation a O-II je kyslíkový anion. Celkový náboj OH skupiny je -1 (OH)-1. Tvorba vzorce: určující na počet OH skupin je oxidační číslo kovového iontu. Př: Hydroxid sodný NaI (OH)-I celkový součet kladných a záporných oxidačních čísel musí být roven Výsledný vzorec tedy bude NaOH Hydroxid vápenatý CaII (OH)-I součet oxidačních čísel je +1, je tedy nutné zdvojnásobit počet OH skupin. Výsledný vzorec je Ca(OH)2.

3 Hydroxid hlinitý. Al+3OH-1 součet oxidačních čísel v
Hydroxid hlinitý Al+3OH-1 součet oxidačních čísel v tomto vzorci je +2. Je tedy nutné vynásobit počet OH skupin 3. Po této úpravě je součet: +3 +(-3) = Výsledný vzorec Al(OH)3 Hydroxid křemičitý Si+4(OH)-1 Součet oxidačních čísel je: +4+(-1) =3. Počet OH skupin vynásobíme 4. Po úpravě +4 +4(-1)= Výsledný vzorec je Si(OH)4

4 Příklady k procvičení Napište názvy Napište vzorce
Zn(OH)2 hydroxid zlatitý V(OH)5 hydroxid draselný Pt(OH)4 hydroxid olovnatý Cu(OH)2 hydroxid železitý Mn(OH)7 hydroxid hořečnatý LiOH hydroxid seleničný Cr(OH)3 hydroxid osmičelý Sr(OH)2 hydroxid vápenatý As(OH)5 hydroxid barnatý Ni(OH)2 hydroxid rtuťný


Stáhnout ppt "Obecný vzorec: M OH, kde M je kation kovu, H+I je vodíkový kation a O-II je kyslíkový anion. Celkový náboj OH skupiny je -1 (OH)-1. Tvorba vzorce:"

Podobné prezentace


Reklamy Google