Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato"— Transkript prezentace:

1 Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KOVY - ZLATO Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Z historie Zlato bylo už od pradávna symbolem bohatství a moci, což mnohokrát vedlo ke svárům a zášti. Nejstarší nálezy se datují do 5. století před Kristem. Ve středověku byly tendence zlato „vyrobit“ uměle transmutací jiných látek (cinabaritu a rtuti). Žádný alchimista však nikdy neslavil úspěch.

4 Původ zlata - Au - Aurum Výskyt zlata v přírodě je velmi vzácný, zato však téměř pouze ryzí. Také proto jej označujeme jako vzácný kov. Pokud se zlato vyskytuje ve sloučeninách, tak pouze se stříbrem.

5 Největší producenti zlata
1. Jihoafrická republika - 11 % světové produkce 2. USA - 10,5% 3. Austrálie - 10,1% 4. Čína - 9,7% 5. Peru - 8,2% 6. Rusko - 6,2% 7. Kanada - 4,2% Pozn. :převzato z: The Atlantic, 2008

6 Vlastnosti Zlato je velmi vzácný kov nejen kvůli svému relativně nízkému výskytu, ale také proto, že je téměř nereaktivní a má výborné vodivostní vlastnosti - vede jak teplo, tak elektrický proud. Při běžných anorganických podmínkách reaguje pouze s  lučavkou královskou: [HNO3]− : HCl = 1 : 3

7 Zlato je také neobyčejně kujné a tažné.
Čistota zlata se vyjadřuje pomocí speciální jednotky - karát Nejčistější zlato je 24karátové.

8 Využití zlata

9 Zlato disponuje výbornou elektrickou vodivostí a proto nachází velké využití v mikroelektronice.
Nejčistější zlato (24karátů) je měkké a tvárné, pro výrobu šperků se tedy zlato používá ve formě slitin nejčastěji se stříbrem, mědí a zinkem. Optimální zlato pro výrobu šperků je 14karátové.

10 Dobré využití má také v lékařství, především pak v zubním lékařství
Dobré využití má také v lékařství, především pak v zubním lékařství. Zlato se používá pro výrobu různých dentálních implantátů, protože je ve formě slitin velmi tvrdé a nereaktivní. Nelze opomenout jeho úlohu také ve finančnictví, kde je stále vhodným investičním nástrojem. Využití zlata je tedy velmi široké.

11 Úkoly 1: Proč zlato označujeme za „vzácný kov“?
Ze které země v současné době pochází nejvíce zlata? Je zlato vodič?

12 Otázky 1: V přírodě se zlato vyskytuje velmi vzácně a bývá často ryzí. Navíc je téměř nereaktivní. Největší naleziště zlata se dnes nacházejí v Jihoafrické republice. Ano. Zlato je výborným vodičem tepla i elektrického proudu.

13 Úkoly 2: Jak se jmenuje sloučenina, se kterou jedinou je zlato běžně schopno reagovat? V jakých jednotkách se vyjadřuje čistota zlata? Nejčistší zlato těchto jednotek obsahuje kolik?

14 Odpovědi: Je to lučavka královská.
Čistotu zlata vyjadřujeme v karátech. Nejčistší zlato bývá 24-karátové.

15 Úkoly 3: Zlato se často využívá v mikroelektronice. Proč tomu tak je?
Pro výrobu šperků se využívají nejrůznější slitina zlata. Kolik karátů zlata pak hotový šperk nejčastěji obsahuje? Mohla by být investice do zlata určitým nahrazením uložení peněz v bance?

16 Odpovědi 3: Zlato je výborným vodičem elektrického proudu.
Ve šperkařství se nejčastěji využívá 14-ti karátové zlato. Ano. Zlato je velmi vhodným a stálým investičním nástrojem.

17 Použité zdroje Or Venezuela.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z: Toi 250kg gold bar.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Zlato. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato"

Podobné prezentace


Reklamy Google