Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.2 7 Soustava dýchací a oběhová Vytvořeno: 06.02.2013 Ověřeno: 13.03. 2013 Třída: Ve1

2 Orgánová soustava Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o souměrnosti viz. učebnice Klíčová slova:velký tělní a malý plicní oběh Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 DÝCHACÍ SOUSTAVA Zprostředkovává výměnu plynů, přijímá kyslík a vydává CO2. Nejnižší živočichové dýchají celým povrchem těla. Postupně vznikaly dýchací orgány. U vodních živočichů žábry. U suchozemských živočichů vznikly nejdříve vzdušnice – kyslík přímo ke tkáním, pak plíce prostřednictvím krve e je doplněno kožním dýcháním. Plíce mají dospělý obojživelníci, plazi, ptáci, savci.

4 S OUSTAVA OBĚHOVÁ I Zajišťuje pohyb a rozvod tělních tekutin. Měkkýši, členovci mají cévní soustavu otevřenou – tekutina se volně vylévá do tkáně. Vyšší živočichové mají cévní soustavu uzavřenou – mají pumpu – srdce. U bezobratlých je srdce nahrazeno pulzující hřbetní cévou. U měkkýšů – srdce (jedna komora + 1-2 předsíně). U strunatců – srdce z břišní cévy.

5 S OUSTAVA OBĚHOVÁ II Kruhoústí, paryby, ryby - jedna komora jedna předsíň. Obojživelníci mají 2 předsíně a 1 komora. Plazi – 2+2 neúplně oddělené. Ptáci a savci 2+2 úplně oddělené.

6 O BRATLOVCI A JEJICH OBĚHOVÁ SOUSTAVA Obratlovci – žábry – jeden krevní oběh (srdce, žábry, tělo – srdce). Obratlovci – plíce – dva krevní oběhy. Krevní oběh: Velký tělní – okysličená krev jde z levé komory do těla – odevzdá 02 a příjme CO2- bez O2 do PP. Malý plicní oběh – krev bez O2 z PK do plic – s O2 do LP.

7

8 C ÉVY Tři typy: Silnostěnné tepny (musí vydržet tlak ze srdce). Tenkostěnné žíly s chlopněmi – vedou do srdce. Vlásečnice – spojují tepny a žíly.

9

10

11 M ÍZNÍ SYSTÉM Mízní systém - rozvádí mízu Skládá se z: Mízních cév Uzlin Sleziny Brzlíku Pohyb mízy je uskutečněn stahy okolní svaloviny.

12 O TÁZKY A ODPOVĚDI 1. Co sprostředkovává dýchací soustava a čím? Výměnu plynů a pokožkou, žábry, vzdušnicí a plícemi. 2. Velký tělní oběh. Okysličená krev z LK do těla bez O2 do PP 3. Malý krevní, plicní oběh. Bez O2 z PK do plic, s O2 do LP. 4. Jaké typy cév znáš? Tepny, žíly, vlásečnice.

13 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/obehova- soustava/obehova-soustava/srdce--bocni-a-predni-prurez-.png.html http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/obehova- soustava/obehova-soustava/srdce--bocni-a-predni-prurez-.png.html Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google