Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e Třídění podle velikosti Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:mechanické operace výroby, třídění podle velikosti Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Do této skupiny patří mnoho operací, které většinou nemění složení, tedy chemickou podstatu suroviny, polotovaru.

4  Mechanické  Tepelné  Difúzní  Kombinované – fyzikální i chemické

5  1.Třídění podle velikosti  2.Vážení, třídění podle hmotnosti  3. Praní  4. Mechanické dělení a mělnění  5. Lisování  6. Míchání  7. Sedimentace, dekantce

6  Je důležitou operací v mnoha oborech potravinářského průmyslu.  Nejběžnější je třídění zrnitých materiálů na sítech (obilí, mlynářské výrobky).  Materiál postupně prochází síty s různou velikostí ok – od největší po nejmenší. Jednotlivé skupiny zůstávají na příslušném sítu – síta se pohybují – natřásají a vibrují.

7  Další uplatnění tohoto třídění najdeme v konzervárenství – pásové třídičky – mezery mezi pásy ovlivňují velikost plodů.  Patří sem i třídění brambor na kombajnu nebo ve skladu, pásy těchto třídiček jsou válečkové a mezery mezi válečky určují velikost brambory.

8 Vibrační třídička MVT-A-5

9  1.Uveď základní rozdělení operací v potravinářském průmyslu.  Mechanické, tepelné, difúzní, kombinované – fyzikální i chemické.  2. Jak se rozdělují mechanické principy?  Třídění podle velikosti, vážení, třídění podle hmotnosti, praní, mechanické dělení a mělnění, lisování, míchání, sedimentace, dekantace.

10 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google