Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.05 Rostlinná výroba - úvod Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:pěstování, kulturní plodina, půda,… Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Zabývá se pěstováním kulturních plodin a péčí o trvalé travní porosty.  Její rozvoj vychází z poznatků botaniky, ekologie, biologie, chemie, mechanizace,..

4  Cílem rostlinné výroby je získání:  Základní potraviny pro přímou spotřebu.  Suroviny pro výrobu potravin.  Krmivovou základnu živočišné výroby.  Suroviny pro textilní průmysl (len, konopí).  Obnovitelné zdroje (řepka olejka - bionafta).  Koření a léčivé rostliny.

5 1.Obilniny 2.Luskoviny 3. Olejniny 4. Přádné rostliny 5. Okopaniny 6. Jeteloviny 7. Trávy

6 8. Aromatické rostliny 9. Zelenina – plodová, kořenová, košťálová, listová, cibulová, lusková, lahůdková 10. Houby – žampion, hlíva ústřičná,… 11ovoce – jádrové, bobulové, peckové, skořápkové, lesní plody. 12. Léčivé rostliny 13. Okrasné rostliny

7  Ovlivňující produkci rostlin jsou:  Osiva, sadba,odrůda, půda,voda, světlo, teplo, vzduch, hnojení, ochrana rostlin, správná agrotechnika.

8  Při pěstování zemědělských plodin je důležité správné využívání výrobních oblastí. Je jich pět.  Kukuřično – řepařsko – obilnářská  Řepařsko – obilnářská  Obilnářsko – krmivářská  Bramborářsko – obilnářská  Pícninářská

9 Len Kukuřice Ovoce a zelenina Obilí

10 1. Čím se zabývá rostlinná výroba?  Pěstováním kulturních plodin. 2. Jaké faktory ovlivňují produkci rostlin?  Osiva, sadba,odrůda, půda,voda, světlo, teplo, vzduch, hnojení, ochrana rostlin, správná agrotechnika. 3. Jaké druhy ovoce znáte?  Jádrové, peckové, bobulové, lesní plodiny, skořápkové.

11 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O http://www.obrazky.cz/?q=ovoce+a+zelenina#http://www.obrazky.cz/?q=ovoce+a+zelenina# Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google