Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Elektrické stroje a přístroje, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Elektrické přístroje Sada číslo: ICT-82 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 16 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-82-16 Téma vzdělávacího: Střídavé stroje - motor s kotvou nakrátko - konstrukce, momentová charakteristika Druh učebního materiálu: Digitální učební materiál, prezentace Autor: Ing. Karel Stacha Anotace: DUM objasňuje princip, konstrukci motoru s kotvou nakrátko; potřebné zařízení - interaktivní pracoviště, vzorky přístrojů, kalkulačka Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obory technické Vytvořeno: Ověření ve výuce:

2 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - konstrukce Principiální konstrukce: Statoru Rotoru

3 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - konstrukce Vznik točivého magnetického pole proudem trojice cívek statoru: - elektrická fáze (posunutí) proudů musí být 120° - umístění cívek na statoru v rozestupu 120°

4 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - konstrukce U motoru s kotvou (rotorem) nakrátko je vinutí tvořeno tyčemi z vodivého materiálu, které jsou vlisovány do drážek rotorového svazku, a po stranách svazku vodivě propojeny. Vytváří tzv. KLEC.

5 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - konstrukce Tvary drážek klece rotoru Jednoduchá Dvojitá Hluboké Tvar drážek má vliv na tvar momentové charakteristiky.

6 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - konstrukce Motor s kotvou nakrátko nemá žádné pohyblivé elektrické kontakty, proto je velmi spolehlivý.

7 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - otáčky Motor se točí vpravo, když v pohledu na hlavní hřídel se točí ve směru hodinových ručiček. Motor se točí vpravo, když jsou napájecí vodiče L1, L2, L3 připojeny na svorky motoru v pořadí U1, V1, W1.

8 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - otáčky Otáčky točivého magnetického pole (synchronní otáčky) jsou závislé přímo frekvenci f napájecího napětí a nepřímo počtu pól-párů statoru motoru p. Rotor asynchronního motoru se otáčí otáčkami n˂ns. Rozdíl těchto otáček se nazývá skluz:

9 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko - svorkovnice Zapojení do hvězdy Zapojení do trojúhelníka Motor se točí vpravo Motor se točí vpravo

10 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko Typické hodnoty parametrů motorů s kotvou nakrátko (jmenovitý výkon 2÷5 kW) v závislosti na zatížení.

11 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko Momentová charakteristika Jmenovitý moment je určen z jmenovitého výkonu motoru.

12 Elektrické stroje - střídavé stroje
motor s kotvou nakrátko Otáčky vyráběných asynchronních motorů při obvyklém skluzu 4%. počet pól-párů p synchronní otáčky ns [ot./min.] otáčky motoru n [ot./min.] 1 3000 2820 2 1500 1440 3 1000 960 4 750 720

13 Zdroje TKOTZ, Klaus. Příručka pro elektrotechnika. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2002, 561 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google