Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Elektrická měření, 2. ročník - elektro, 3. ročník - mechanik Název sady vzdělávacích materiálů: Elektrická měření Sada číslo: ICT-72A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 14 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-72A-14 Téma vzdělávacího materiálu: Měření indukčnosti - vzájemné Druh učebního materiálu: Digitální učební materiál, prezentace Autor: Ing. Karel Stacha Anotace: DUM popisuje základní pojmy a vztahy elektrotechniky pro obvod s transformátorem, jeho měření; potřebná zařízení - interaktivní pracoviště, kalkulačka Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obory technické Vytvořeno: Ověření ve výuce:

2 Měření indukčnosti vzájemné
V-metrem a A-metrem Při zanedbání rezistancí, pro napětí platí: Rovnice platí pro zvolené směry proudů, zvolíme-li opačný směr (vůči napětí), změní se znaménka v rovnicích. Bude-li výstup nezatížen, I2 = 0 p L1-vlastní indukčnost primární (vstupní) cívky L2-vlastní indukčnost sekundární (výstupní) cívky M-vzájemná indukčnost

3 Měření indukčnosti vzájemné
V-metrem a A-metrem 1. A-metrem měříme I10 V-metrem měříme U20 Rezistor v primárním obvodu slouží k nastavení vhodné velikosti I10 a tím i U20

4 Měření indukčnosti vzájemné
V-metrem a A-metrem 2. Postup měření: Odporovou dekádou nastavíme stav Protože Potom vzájemná indukčnost se vypočte: p Toto zapojení poskytuje přesnější výsledky. Je nutný pouze V-metr.

5 Měření indukčnosti vzájemné
Sériovým spojením cívek La indukčnost se vypočte: Magnetická pole obou cívek se sčítají. Lb indukčnost se vypočte: Magnetická pole obou cívek se odečítají. Obě rovnice navzájem odečteme:

6 Měření indukčnosti vzájemné
Sériovým spojením cívek Pozn.: Puntíky označují začátky vinutí. Vlastní indukčnosti La a Lb zjistíme vhodnou metodou měření vlastních indukčností. Metoda je vhodná pro cívky bez feromagnetického jádra.

7 Měření indukčnosti vzájemné
Campbellův můstek Princip můstku je založen na sériovém rezonančním obvodu, tvořeném z CN a MN. Napětí UC a UM je fázově posunuto o 180° a při rezonanci jsou stejně velká, při zanedbání rezistancí, pro napětí platí: Okamžik rezonance poznáme tak, že INI je nulový.

8 Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd
Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2002, 255 s. ISBN Zdroje obrázků: Elektrotechnická měření. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2002, 255 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google