Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AGAMY JEŠTĚŘI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AGAMY JEŠTĚŘI."— Transkript prezentace:

1 AGAMY JEŠTĚŘI

2 AGAMY Známe přes 300 druhů, rozdělených do 34 rodů. Agamovití obývají Afriku, jihovýchodní Evropu, teplé oblasti Asie, Indonésii a Austrálii . Setkáme se s nimi v suchých pouštních oblastech, stepi, deštné pralesy, některé žijí na stromech a jsou víceméně vázané na vodu. Vyznačují se velkou hlavou, dlouhými končetinami a ocasem. Nedokáží ocas "odtrhnout", a proto i jeho regenerace je špatná. Zrak je dobrý a na očích mají oční víčka. Zbarvení agam bývá často pestré. Dokáží jej ve většině případů měnit. Agamy jsou aktivní ve dne. Dosahují délky od 10 do 100 cm. Samice kladou obvykle 4-6 vajec. Poté je zahrabává do měkké půdy. Mláďata se líhnou za 2-3 měsíce. Záleží to na teplotě. Živí se hmyzem, pavouky a dalších bezobratlých živočichů. 

3 Mají plně vyvinuté končetiny. Jsou to hmyzožravci nebo masožravci.
Většina má lámavý ocas, který se po upadnutí ještě chvilku hýbe, což odláká pozornost predátora-ocas znovu doroste. Většinou kladou vejce, někteří rodí živá mláďata. Někteří, jako například chameleon, dokážou vymrštit dlouhý jazyk a tím chytit kořist. Mezi ještěry patří: Ještěrka Varan Chameleon Agama

4 Popis Tento ještěr měří až 90 cm přičemž hlava  a trup pouze cm. Už od narození mají agamy kočičinské  velkou hlavu. za kterou mají malou krční kapsu. Na zádech a na ocase mají hřeben, přičemž samec má hřeben o dost větší než samice. Tělo mají pokryté šupinami.

5 AGAMA KOČIČINSKÁ Agama kočičinská má oproti některým druhům ještěrů mohutnou stavbu těla a dlouhý tlustý ocas, který tvoří až 2/3 celkové délky. Délka těla je přibližně cm, celková délka i s ocasem pak kolem 70 cm u samic a až 100 cm u samců. Váha dospělých samic se pohybuje kolem 350 gramů (míry našich agam zde), samci mohou vážit až 600 gramů. Je zeleně zbarvena, pod krkem může být agama zbarvena do růžové nebo oranžové barvy, na ocase jsou pravidelné hnědé nebo až černé pruhy, které se postupně rozšiřují. Od krku přes záda až na ocas se táhne hřebínek. U samců je mnohem výraznější a hroty delší. Agamy mají silné končetiny, jsou to stromoví ještěři, často šplhají, mají silná stehna a pořádný stisk. Agamy kočičinské jsou vodomilní tvorové a velmi dobře plavou. V případě nebezpečí je agama schopna postavit se na zadní a neuvěřitelně rychle utíkat pryč. Žijí ve skupinách, většinou se doporučuje 1 samec a dvě až tři samice. Pohlavně dospívají kolem 1,5 - 2 let. Samci jsou větší a mohutnější, mají výrazné tváře, zřetelnější hřeben a silnější kořen ocasu, na jehož spodní části jsou patrné zvětšené kapsy hemipenisu. Agamy se dožívají okolo let.

6 VÝSKYT Agamy kočičinské se vyskytují u velkých vodních ploch, převážně v jihovýchodní Asii (Thajsko, Vietnam a Kambodža). Vyhledává vlhké lokality nedaleko vody, břehy řek a stojaté vody.

7 ROZMNOŽOVÁNÍ Agamy se páří v zimním období. V tomto čase jsou agresivní a kývají hlavou. Počátkem roku (leden - březen) klade samička 6-18 bílých vajec, která zahrabe do cm hlubokého dolíku v kypré a vlhké půdě. Samičky poměrně ostře zápasí o místo ke stavbě hnízda. V období páření se samec samici dvoří, pak ji oplodní a v samičce začne růst vajec v kožovitém obalu. Ta pak samice naklade do vyhrabané díry a pečlivě zamaskuje. Vejce se opatrně vyndají z kladiště a v poloze, v jaké byla nalezena, přemístí do inkubátoru. Vajíčko váží gramy a měří kolem 2,5 cm. Inkubační doba je dní při teplotě  °C. Po vylíhnutí se mají agamy čile k světu a měří kolem 15 cm.

8 POTRAVA Agamy kočičinské žerou různé druhy hmyzu  jako například šváby , ale také různé hlodavce ,  ryby , mláďata ještěrů a jiné. Potrava by měla být co nejpestřejší. Mláďata se krmí převážně cvrčky, občas malými červíčky .Dospělci pak zvládnou bez problémů švába, většího červa, myšátko, saranče, žížalu nebo i rybičku. Potravu je třeba občas obalit ve vitamínech nebo podávat na kostičky nasekanou sépiovou kost a granulky pro masožravé ještěry. Někteří jedinci mají rádi i ovoce. Co se týká četnosti krmení, malinká mláďata se krmí denně a spořádají kolem cvrčků. Postupně počet cvrčků přibývá a je čas přejít na větší potravu. Dospělí jedinci by měli jíst jednou za dny (dva šváby, sarančata a podobně).

9 CHOV Agama kočinčinská vyžaduje tropické akvaterárium s velkým bazénem (hloubka kolem cm, teplota kolem  °C), rašelinou pro případ kladení vajec (hloubka taktéž kolem cm), spoustou větví a rostlin. Doporučené rozměry terária pro jednoho jedince jsou alespoň 100 × 80 × 50, pro skupinu (2 samičky a 1 sameček) pak 150 × 80 × 80. V teráriu by měla být značná vlhkost (nejlépe  %), různé úrovně teploty (od chladnějších míst kolem 25 °C až po místo s možností se vyhřát při 30 °C), v noci může teplota klesnou na  °C.

10 ZÁSTUPCI : Agama hardún Dosahuje délky přes 35 cm.
Agama stepní Dorůstá do délky 30 cm. Agama himálajská  Dosahuje délky 30 cm. Agama vousatá Je to statný ještěr, dosahující délky až 60 cm . Agama kočinčinská  Dosahuje délky až 80 cm. Agama molucká  Dorůstá do délky 110 cm. Agama vodní  Dorůstá do délky 100 cm.


Stáhnout ppt "AGAMY JEŠTĚŘI."

Podobné prezentace


Reklamy Google