Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ještěrky patří do skupiny plazů. Mají protáhlé tělo pokryté šupinatou nebo štítkovitou pokožkou,kterou po kusech občas svlékají.Zuby jsou na čelistech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ještěrky patří do skupiny plazů. Mají protáhlé tělo pokryté šupinatou nebo štítkovitou pokožkou,kterou po kusech občas svlékají.Zuby jsou na čelistech."— Transkript prezentace:

1

2 Ještěrky patří do skupiny plazů. Mají protáhlé tělo pokryté šupinatou nebo štítkovitou pokožkou,kterou po kusech občas svlékají.Zuby jsou na čelistech narostlé,nejsou do nich vklíněny.Většinou mají dva páry končetin.

3 Ještěrka obecná je silně ohrožený druh,který obývá okolní suché a slunné stráně,meze i okraje lesů.Od dubna do října jsou ještěrky aktivní,za teplých dnů zejména během rána a později odpoledne.Velká horka a chladna přečkávají v úkrytu. Je to skutečně neobyčejně čilé,asi cm dlouhé zvíře,které se dovede rychle pohybovat,bleskově měnit směr a mást nepřítele.Loví stejně obratně-v mžiku skočí po boku a mouchy chytá v letu.Požírá také pavouky a červy.Drobný hmyz polyká přímo,větší brouky si nejdřív opracuje:Zbaví je chitinových tvrdých částí a pak si teprve na nich pochutná.Je velice pilná, loví hlavně v teplých slunných dnech a vychytá velké množství hmyzu.U samečků převládá zelená barva a středem se podélně táhne hnědý pruh.Bříško samečků je zelenožluté,na bocích jsou skvrny s bělavými tečkami.

4 Ve zbarvení samiček převládá hnědá,bříško mají bělošedé.Každá ještěrka obecná má své stálé loviště,kde loví,klade vejce skrývá se a kde se obhajuje proti vetřelcům po řadu let.je velmi plachá,při sebemenším podezřelém zvuku bleskově zmizí do svých úkrytů-štěrbin mezi kameny nebo do nor drobných hlodavců.Když se jí útěk nezdaří a je napadena,obětuje ocásek.stává se to často,protože ještěrky mají mnoho nepřátel,zmije,užovky,lišky,kunovité šelmy,dravé ptáky,čápy a volavky.

5 Má štíhlé,asi jako prst tlusté tělo dlouhé asi 40 cm. Je pokryto drobnými hnědošedavými šupinkami.Nohy nemá,ale na kostře jsou patrny zakrnělé části končetin,přední hned za hlavou a zadních asi v polovině délky těla.Od hadů se liší tím že má oční víčka.Může zavřít oči a vypadá jako slepý.To dalo také základ jeho pojmenování.Slepýš jako ostatní ještěrky může ocas odlamovat.Ulomený ocas se ještě určitou dobu pohybuje.Ocas mu potom dorůstá,ale je kratší.Žije v lesích a na křovinatých stráních.Živí se žížalami a slimáky.Na podzim zalézají slepýši do děr a upadají do zimního spánku.

6 Je větší než ještěrka obecná.Dorůstá velikosti 30cm.Kromě břicha je celá zeleně zbarvená.Žije v nejlepších oblastech našeho státu.

7 Žije v jižním Španělsku a v severní Africe.Tělo má ze stran zmáčknuté,nohy dlouhé s pěti prsty,ocasem se může zachycovat o větve[chápavý ocas].Jazyk má dlouhý,na konci rozšířený a jeho vymrštěním chytá hmyz.Oči má velké a dovede se koukat každým okem jinam.Chameleon může měnit barvu podle svého podkladu,na němž žije,zbarvení také mění,je-li rozrušen.

8 Ještěrka obecná[sameček a samička] Slepýš křehký

9 Chameleon obecný Ještěrka zelená

10 KONEC KONEC


Stáhnout ppt "Ještěrky patří do skupiny plazů. Mají protáhlé tělo pokryté šupinatou nebo štítkovitou pokožkou,kterou po kusech občas svlékají.Zuby jsou na čelistech."

Podobné prezentace


Reklamy Google