Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROHÁČ OBECNÝ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROHÁČ OBECNÝ."— Transkript prezentace:

1 ROHÁČ OBECNÝ

2 SAMEC SAMICE

3 ZÁPAS ROHÁČ OBECNÝ ZA LETU

4

5 ZAŘAZENÍ: ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ KMEN ČLENOVCI TŘÍDA HMYZ ŘÁD BROUCI PODŘÁD VŠEŽRAVÍ ČELEĎ ROHÁČOVITÍ

6 Je to největší brouk Evropy, který žije v dutinách stromů, v lesích a hájích a v oborách. Dospělí jedinci se objevují od června do srpna. Jsou nejvíce aktivní ve večerních hodinách. Samičky kladou vajíčka do rozkládajícího dřeva. Dospělí brouci žijí pouze několik měsíců a živí se nektarem a šťávou stromů a rostlin. Roháč je chráněný živočich. Samice má menší kusadla než samec. Měří milimetrů.

7 Sameček má velkou širokou hlavu a dlouhá mohutná kusadla. Létají za soumraku a jejich pomalý let je doprovázen charakteristickým hluboce bzučivým zvukem. Samci létají mnohem častěji než samice. Přirozenými nepřáteli roháčů jsou straky, jezevci, lišky, ježci, kočky a hlavně datlové. Kukla roháče žije asi tři měsíce v půdě a v létě se vylíhne dospělý brouk, který se odlétá pářit s jedincem opačného pohlaví.

8 Ačkoliv samčí kusadla vypadají hrozivěji, jsou příliš slabá na to, aby ublížila. Naopak menší kusadla samice mohou způsobit bolestivé kousnutí. Samčí kusadla se podobají paroží jelena a brouci je používají stejně jako jeleni k zápasu mezi sebou. Larvy mají tvar podobný písmeni „C“, jsou slepé a živí se rozkládajícím se dřevem. Larvy mají měkké, krémově zbarvené průsvitné tělo se šesti oranžově zabarvenými nohami a oranžovou hlavou s hnědými kusadly. Larva prochází několika fázemi vývoje a po 4 až 6 letech se zakukluje.

9 KVÍZ 1. MÁ ROHÁČ OBECNÝ KŘÍDLA? 2. KOLIK MĚŘÍ? 3. JE VŠEŽRAVEC? 4. JE TO NEJVĚTŠÍ BROUK SVĚTA? 5. DOPLŇ: Přirozenými nepřáteli roháčů jsou straky, jezevci, lišky, ježci, kočky a … 6. KAM SAMIČKY KLADOU VAJÍČKA 7. KDY JSOU NEJVÍCE AKTIVNÍ? 8. JAK DLOUHO ŽIJE KUKLA V HLÍNĚ? ODEVZDEJTE

10 ODPOVĚDI 1. ANO MILIMETRŮ 3. ANO 4. NE 5. DATLOVÉ 6. DO ROZKLÁDAJÍCÍHO SE DŘEVA 7. VE VEČERNÍCH HODINÁCH 8. 3 MĚSÍCE

11 VÝPISKY Největší brouk v Evropě Měří milimetrů Nepřáteli roháčů jsou: straky, jezevci, lišky, ježci, kočky a datlové Aktivní ve večerních hodinách Samičky kladou vajíčka do rozkládajícího se dřeva Dospělí brouci žijí pouze několik měsíců a živí se nektarem a šťávou stromů a rostlin Roháč je chráněný živočich

12 KONEC ZPRACOVAL: PETR HANDL


Stáhnout ppt "ROHÁČ OBECNÝ."

Podobné prezentace


Reklamy Google