Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tornáda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tornáda."— Transkript prezentace:

1 Tornáda

2 O Tornádu: Je v podstatě nejsilnější koncentrací energie, kterou dokáže naše atmosféra zplodit. Je to sloup rotujícího vzduchu, poblíž jehož středu vítr vane rychlostí často víc než 400 km/h. Mohou být velmi ničivá Může do sebe vtáhnout dřevěný dům a rozštípat jej na třísky,dokáže z kolejí zvednout celý vlak a velký nákladní vůz proměnit v hromádku pomačkané oceli

3 Vznik Tornáda: Tornáda se tvoří uvnitř obrovských bouřkových oblaků, tzv. supercelách Pohání je teplý vzduch, který se spodní stranou oblaku vztahuje dovnitř a stoupá vzhůru v mocných výstupných proudech. Stoupající proudy se začnou točit, podobně jako voda odtékající odpadem výlevky začne vířit. Pokud je vír dostatečně intenzivní, rozšíří se rotující vzduch až pod základnu oblaku jako trychtýř. Jakmile trychtýř dosáhne k zemi, stane se tornádem Je nejvyšší čas najít úkryt.

4 Více tornád najednou: Vznikne-li najednou víc tornád, mluvíme o tzv. rodině tornád. Často jsou jejich příčinou bouřkové čáry – to jsou řady bouřkových oblaků až 1000 km dlouhé. Každá bouře trvá jen 1-2 hodiny, ale jakmile utichne, propukne nová. Nejčastěji vznikají nad USA

5 Zajímavosti: V roce 1974 se skupinka středoškoláků v americkém Ohiu ukryla před tornádem v přízemní chodbě školy.Schoulili se k sobě a tornádo zatím trhalo budovu na kusy. Když nebezpečí pominulo,naskytl se studentům nezvyklý pohled. Školní autobus našli na místě, kde před sotva několika minutami zkoušeli školní hru. Tornádo jej zvedlo z ulice a prohodilo střechou. Studenti měli štěstí. Tornádu stačilo 20 minut k tomu, aby zničilo téměř tři tisíce budov a zabilo v jejich městě třicet čtyři osob. Roku 1981 zvedlo tornádo, které se prohnalo italským městem Ancona, spící dítě z kočárku a nezraněné je pak spustilo na zem. V Oklahomě tornádo nasálo malé stádo dobytka a neslo je nas krajinou. Nakonec nezraněné stádo vrátilo na zem.

6 Jak se před tornády ukrýt:
Pokud uvidíte výrazně černý bouřkový mrak s trychtýřem mraků vespod, raději co nejrychleji vyhledejte přístřeší. Ale ne uvnitř karavanu nebo maringotky, protože ty větru neodolají. Držte se dál od oken – nejrůznější předměty nesené větrem by je mohly rozbít a roztříštěné sklo se pak rozletí všemi směry. Pokud je to možné, lehněte si na zem pod stůl či matraci. Pokud ne, skrčte se do dřepu. Nepokoušejte se před tornádem utéci. Není možné předvídat směr, kterým se rozletí, a nad zemí se žene rychlostí až 95 km/h.

7 Lovci bouří: Když se nad obzorem objeví tornádo, většina rozumných lidí vyhledá přístřeší. Někteří nikoli. Jsou to vědci – někdy se jim říká stopaři či lovci bouří. Ti tornáda studují. Studium tornád je velmi ošemetné. Především se obtížně vyhledávají, protože přicházejí a pomíjejí velmi rychle. A když už nějaké spatříte a dostanete se k němu tak blízko, abyste je prozkoumali, je víc než pravděpodobné, že zničí přístroje, vůz a ohrozí na životě i vás. Vědci však vědí, co dělají. Vědci z Laboratoře silných bouří v Oklahomě sestavili velmi odolnou sadu měřicích přístrojů, zatavenou v kovovém válci ve válci ve velmi silném kovovém rámu. Dokáže měřit a zaznamenávat rychlost větru a elektrické anomálie. Nazývají ji Totable Tornado Observatory (Komplexní tornádová observatoř) neboli zkráceně TOTO podle psa z filmu Čaroděj ze země OZ, který, jak pravděpodobně víte, přitahoval tornáda a nechají ji vzdorovat bouři, zatímco se ukryjí. V současné době stopaři bouří používají dopplerovský radar. Radarové zařízení umožnilo vědcům sledovat skutečný vznik víru uvnitř bouřkového oblaku. Tornáda jsou jen jedním typem větrného víru. Existují i další víry. Vznikají stejným způsobem, ale chovají se jinak.

8 Tornádo u nás: Bylo viděno u Olomouce

9 Obrázky:

10 Takhle to vypadá po tornádu:
Die

11 Pohled z vesmíru:


Stáhnout ppt "Tornáda."

Podobné prezentace


Reklamy Google