Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větrná energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větrná energie."— Transkript prezentace:

1 Větrná energie

2 Obecně Vítr patří mezi obnovitelné (nevyčerpatelné) zdroje.
Energie větru patří k historicky nejstarším využívaným zdrojům energie. Nyní se využívá především k výrobě elektřiny. Vhodné lokality pro využití větrné energie jsou většinou ve vyšších nadmořských výškách, kde vítr dosahuje vyšších rychlostí (nad 5m/s).

3 Rozdělení větrných elektráren podle výkonu
Malé větrné elektrárny Střední větrné elektrárny Velké větrné elektrárny s výkonem do 60kW s výkonem kW s výkonem kW

4 Využití energie větru Zejména k výrobě elektřiny
Malé domovní větrné elektrárny mohou sloužit např. k čerpání vody. Výroba elektřiny: k soukromému (např. k osvětlení, vytápění objektů, k ohřevu vody, pohon lodí - plachty) nebo veřejnému využití (dodávání elekřiny do rozvodné sítě)

5 Princip větrných elektráren (k výrobě elektřiny)
Pohybová energie větru otáčí listy či lopatkami rotoru, tím vzniká mechanická energie. Ta je přenášena přes převodovku do generátoru, kde se mění na elektrickou energii. Podél rotorových listů vznikají aerodynamické síly; listy proto musejí mít speciálně tvarový tvar velmi podobný tvaru křídel letadla.

6 Schéma větrné elektrárny
gondola převodovka mechanisms natáčení listů řídící elektronika hlava rotoru hlavní ložisko brzda rotoru generátor list rotoru hřídel mechanismus natáčení gondoly vyvedení výkonu tubus

7 Větrná energie v ČR V ČR jsou možnosti využití energie větru, kvůli přírodním podmínkám (vnitrozemské klima s nepravidelným prouděním vzduchu), dosti omezené. V ČR je 125 větrných elektráren. Při využití všech lokalit s rychlostí větru vyšší než 4,8m/s by bylo možné v České republice vyrobit 8,5% současné spotřeby el. energie. Větrné elektrárny u Ostružné →

8 Výhody větrných elektráren
„Zelená“ energie vyráběná z obnovitelného a prakticky nevyčerpatelného zdroje. Nevznikají žádné škodlivé emise, nehrozí zhoršení skleníkového efektu. Výhodnost a ziskovost pro majitele pozemků a obce. Nové prvky v krajině, vyjadřující „ekologický“ přístup jejich obyvatel k přírodě. Nová pracovní místa a příležitost pro český průmysl.

9 Nevýhody větrných elektráren
Hluk. Rušení zvěře a nebezpečí pro ptactvo. Narušení krajinného rázu. Konstrukční vady, bezpečnost provozu, v zimě odletující kusy namrzlého ledu. Rušení televizního a radiového signálu. Málo vhodných míst, pro jejich umístění.

10 Zajímavosti Zatím největší větrnou farmu na světě mají v Texasu (USA). Byla spuštěna 1. října Větrná farma Roscoe má výkon 781,5 MW a je tvořena 627 větrnými turbínami. Roscoe je schopna pokrýt spotřebu domácností. (pro porovnání: v roce 2008 měli větrné elektrárny v celé ČR výkon okolo 150 MW) I takhle může vypadat větrná elektrárna. Toto je kapesní větrná elektrárna pro nabití telefonu. → Větrné elektrárny mají na výrobě elektřiny ve světě asi 2%ní podíl. Nejvíce se větrné elektrárny podílejí na výrobě elektřiny v Dánsku, a to 19ti%. Nejvíce větrných elektráren má USA

11 Obrázky ← Roscoe (USA, Texas) – největší větrná farma ← velký problém
větrných elektráren je ← bezpečnost

12 Zajímavost - UFO O této turbíně v anglickém Conisholme se tvrdí, že ji zničilo UFO. Ulomená lopatka se nikde nenašla a očití svědci tvrdí že viděli létající objekty. Nikdo zatím jiné řešení než UFO nevymyslel.


Stáhnout ppt "Větrná energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google