Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větrné elektrárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větrné elektrárny."— Transkript prezentace:

1 Větrné elektrárny

2 Historie V Čechách na Moravě a ve Slezsku se využívala větrná energie již v 18. a 19. století. Svědčí o tom asi 260 zcela nebo částečně zmapovaných lokalit, kde dříve stávaly větrné mlýny, z nichž některé se dochovaly dodnes Tyto postupem času zanikly a jejich práci nahradila zařízení poháněná elektrickou energií

3 Princip větrné elektrárny
Působením aerodynamických sil na listy rotoru převádí větrná turbína umístěná na stožáru energii větru na rotační energii mechanickou. Ta je poté prostřednictvím generátoru zdrojem elektrické energie. Obsluha větrné elektrárny je automatická.

4 Vliv větrné elektrárny na životní prostředí
Vůči životnímu prostředí je větrná energetika maximálně šetrná. Neprodukuje tuhé či plynné emise a odpadní teplo, nezatěžuje okolí odpady, ke svému provozu nepotřebuje vodu

5 Síla větru v ČŘ Podle větrného atlasu ČR, vytvořeného Ústavem fyziky atmosféry Akademie věd ČR na základě podkladů Českého hydrometeorologického ústavu, je celoroční průměrná rychlost větru přes 4 m/s.

6 Rozloha větrných elektráren
Jednotlivá větrná elektrárna nepředstavuje významný zábor zemědělské půdy a nároky na plochu staveniště jsou minimální, pro získání většího výkonu je však třeba stavět větrné farmy o obrovských rozlohách.

7 Jaromír Michna a Petr Hanzelka NASHLEDANOU PŘIĎTE ZAS =))
Vypracovali Jaromír Michna a Petr Hanzelka NASHLEDANOU PŘIĎTE ZAS =))


Stáhnout ppt "Větrné elektrárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google