Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje."— Transkript prezentace:

1 Martin VRZALA

2 * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje

3 Podle atlasu vysvětli termíny: energetická krize palivo primární energetické zdroje

4 * jejich produkce a spotřeba je ve světě velmi nerovnoměrná * spotřeba paliv a energií souvisí: * s vyspělostí země * tvorbou HDP * životní úrovní * životním prostředím

5 * 1. neobnovitelné * klasické * alternativní * 2. obnovitelné * klasické * alternativní Podle atlasu si vypiš základní rozdělení primárních energetických zdrojů.

6 * pohony mlýnů, hamrů, pily, textilní průmysl * dnes se energie vody používá především k výrobě elektřiny * v ČR je dnes v provozu asi 550 malých vodních elektráren * z velkých mají význam elektrárny vltavské kaskády * přečerpávací vodní elektrárny (poháněny vodou z výše položené nádrže) např. Dalešice (450 MW), Dlouhé Stráně (650 MW)

7 * zemí vodních elektráren je Švýcarsko, Norsko * Jižní Amerika – Itaipu Binational (12 600 MW) Podle atlasu si vypiš státy s nejvyšším podílem vodních elektráren na celkové produkci.

8 hmota organického původu * dřevní odpady, traviny, sláma, rychle rostoucí energetické plodiny, kejda, chlévská mrva, atd. * energii se získává: * spalováním (suchá biomasa) * zplynováním (suchá i mokrá biomasa) Co to je biomasa?

9 * dnes slouží k pohonu větrných elektráren * kinetická energie větru se přeměňuje na energii elektrickou * Dánsko, Německo, Nizozemsko * větrné farmy Výhoda? či Nevýhoda?

10 * fotovoltaické články * na polovodičovou destičku dopadá světlo, způsobující tok elektronů destičkou * přesunem těchto částic dojde k rozdílu potenciálů na koncích destičky, čímž vzniká elektrické napětí * účinnost je asi 14 % * solární kolektory * zachycují dopadající záření, které ohřívá kapalinu uvnitř, ta odvádí teplo do výměníku, kde se využívá např. k ohřevu vody

11 * SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. * HANUS, Martin a Luděk ŠÍDLO. Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Praha: Terra, 2011, 1 atlas (187 s.). ISBN 978-809-0228- 269. * [online]. [cit. 2012-09-28]. Dostupné z: www.office.com


Stáhnout ppt "Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje."

Podobné prezentace


Reklamy Google