Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní katastrofy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní katastrofy."— Transkript prezentace:

1 Přírodní katastrofy

2 Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech. Tyto procesy souhrnně označujeme přírodní katastrofy, někdy také méně přesně živelní pohromy. Většinou jsou spojeny s uvolněním značného množství energie a s přesuny velkých objemů hmoty (vody, vzduchu, půdy apod.)

3 Rozdělení katastrof Přírodní katastrofy
Kosmické katastrofy(Impakt mimozemského tělesa, Hypernova) Meteorologické katastrofy (Blizard, Bouřky , Sucha , Tornáda , Tropické bouře a Hurikány ,atd…) Geologické katastrofy (Laviny , Zemětřesení , Tsunami,atd… ) Ostatní (Povodňe , Požáry, atd…)

4 Výbuch sopky Tornádo (Blizard) Povodně

5 Způsobené člověkem Průmyslové katastrofy (Ekologické katastrofy , Jaderné katastrofy , Chemické katastrofy ) Dopravní katastrofa (Dopravní nehody , Letecké nehody , Kosmické neštěstí) Násilné jednání (Občanské nepokoje, Teroristické útoky, Války ,Žhářství)

6 Atomový výbuch Teroristický útok Letecká katastrofa

7 Zvířata a katastrofy Vlny tsunami po sobě v Asii zanechaly desítky tisíc obětí. Zvířata ale zřejmě nějakým zvláštním způsobem katastrofu tušila. V zatopených místech téměř zcela chyběla mrtvá těla živočichů. Mají zvířata pro katastrofy nějaký "šestý smysl?

8

9 Impakt mimozemského tělesa
Impakt mimozemského tělesa s planetou je forma srážky menšího tělesa s větším, kdy dojde k uvolnění značného množství energie v místě dopadu (vznikne kráter), tak i v okolí. Při dopadu vzniká rázová vlna, které je schopna ničit překážky do značné vzdálenosti. Vlivem exploze se také do atmosféry dostává značné množství pevných látek, které mohou způsobit globální klimatické změny v podobě tzv. nukleární zimy. Rozsah katastrofy je závislý na velikosti planetky a na místě dopadu. Při dopadu do oceánu dochází ke vzniku tsunami.

10 Dopad asteroidu na Zemi
Asteroid padající na Zemi Dopad asteroidu na Zemi

11 Blizard(tornáda) Jedná se o silný velmi studený vítr, který je doprovázen masivním sněžením. Jeho působením dochází k napadání až několika decimetrů sněhu, které znemožní pohyb po silnicích a tratích, zatěžují stromy, způsobují polomy a výpadky elektrické energie. Jejich výskyt je spojen s oblastmi Severní Ameriky. V Česku se v podobných případech hovoří spíše o sněhových bouří.

12 Tornádo blizard Tornádo blizard Následky tornáda

13 Čerpal Z encyklopedie wikipedie, internetové stránky

14 KONEC Zpracoval Tomáš Červený


Stáhnout ppt "Přírodní katastrofy."

Podobné prezentace


Reklamy Google