Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a příroda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a příroda."— Transkript prezentace:

1 člověk a příroda

2 Tornádo Tornádo je silně rotující vír (se zhruba vertikální osou), vyskytující se pod spodní základnou bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Má podobu nálevky, chobotu,. Rychlost větru v tornádu se pohybuje od 50 do 100 m.s-1 i více, přičemž jeho velikost se pohybuje ve stovkách metrů v průměru.

3 Zemětřesení Zemětřesení způsobuje pohyb litosférických desek.Slabá zemětřesení, která člověk buď vůbec nepocítí, nebo která se projeví na nestabilních předmětech v domácnosti (skleničky na policích, lustr, hodiny na stole), jsou velmi častá i v seismicky klidnějších oblastech – např. seismické roje v západních čechách mohou vést až k lehkému popraskání zdí, na Ostravsku dochází často k slabým otřesům v souvislosti s dulní činností.

4 povodeň-2002 Povodeň v Čechách z roku 2002 je jedna z největších událostí svého druhu v historii České republiky. Spolu s povodněmi na Moravě v roce 1997 patří k nejtěžším přírodním katastrofám moderní české historie. Byla to největší povodeň od ničivé Velké povodně v roce Proti ní byl průtok Vltavy Prahou v roce 2002 ještě o přibližně 20 % větší.

5 Orkán Orkán je nejvyšší, dvanáctý stupeň Beaufortovy stupnice, která vítr ohodnocuje na základě jeho projevů a způsobených škod. Kromě toho se vítr hodnotí dle jeho směru (udáváno odkud vítr vane), průměrné rychlosti (za období alespoň 10 minut) a nárazu, což je krátkodobé zvýšení rychlosti větru (po dobu 1 až 20 s). Rychlost větru se vyjadřuje v m/s nebo v km/h (1 m/s = 3,6 km/h) a měří se ve výšce 10 m nad zemí. Průměrná rychlost větru při zemském povrchu dosahuje 2 až 6 m/s, krátkodobě však může dosáhnout výrazně vyšších hodnot. Udává se že rychlost větru v tornádech dosahuje až kolem 100 m/s. Vítr také bývá zesilován díky modelaci reliéfu - proto vítr většinou zesiluje na horách a zejména na hřebenech

6 Hladomor Hladomor je označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění. Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám.


Stáhnout ppt "Člověk a příroda."

Podobné prezentace


Reklamy Google