Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proudění vzduchu v atmosféře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proudění vzduchu v atmosféře"— Transkript prezentace:

1 Proudění vzduchu v atmosféře
ATMOSFÉRA Proudění vzduchu v atmosféře Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1

2 Co je to vítr a jak proudí?
2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Co je to vítr a jak proudí?
Vítr = proud vzduchu 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? 4 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. 5 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? 6 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? Stoupá vzhůru. 7 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? Stoupá vzhůru.  Při zemi se ho mačká málo  malý tlak vzduchu    TLAKOVÁ NÍŽE (TN). 8 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? Stoupá vzhůru.  Při zemi se ho mačká málo  malý tlak vzduchu    TLAKOVÁ NÍŽE (TN). Kam se pohybuje studený vzduch? 9 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? Stoupá vzhůru.  Při zemi se ho mačká málo  malý tlak vzduchu    TLAKOVÁ NÍŽE (TN). Kam se pohybuje studený vzduch? Klesá k zemi. 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Co je to vítr a jak proudí?
Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? U stropu. Kam se tedy pohybuje teplý vzduch? Stoupá vzhůru.  Při zemi se ho mačká málo  malý tlak vzduchu    TLAKOVÁ NÍŽE (TN). Kam se pohybuje studený vzduch? Klesá k zemi.  Při zemi se ho mačká hodně  velký tlak vzduchu   TLAKOVÁ VÝŠE (TV). 11 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Co je to vítr a jak proudí?
Představte si nafouknutou pneumatiku. Kde je větší tlak vzduchu? Uvnitř pneumatiky nebo vně? Uvnitř pneumatiky. 12 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Co je to vítr a jak proudí?
Představte si nafouknutou pneumatiku. Kde je větší tlak vzduchu? Uvnitř pneumatiky nebo vně? Uvnitř pneumatiky. Představte si, že otevřete ventilek pneumatiky. Kterým směrem začne proudit vzduch? Ven či dovnitř? 13 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Co je to vítr a jak proudí?
Šipkou určete správný směr větru! TV TN 14 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Co je to vítr a jak proudí?
Šipkou určete správný směr větru! TV  TN 15 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Co je to vítr a jak proudí?
Vítr = proud vzduchu Teplý vzduch stoupá  při zemi – tlaková níže Studený vzduch klesá při zemi – tlaková výše Vzduch se snaží tento rozdíl vyrovnat. Vítr proudí vždy z tlakové výše do tlakové níže. 16 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = 17 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK 18 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK Na rovníku - tlaková níže Obrovské výstupné proudy 19 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK Na rovníku - tlaková níže Obrovské výstupné proudy Vzduch je v 7 km odtlačován od rovníku  ANTIPASÁTY. 20 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK Na rovníku - tlaková níže Obrovské výstupné proudy Vzduch je v 7 km odtlačován od rovníku  ANTIPASÁTY. Kolem obratníků – ochlazení  velká část vzduchu klesá k zemi u obratníků – tlaková výše. 21 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK Na rovníku - tlaková níže Obrovské výstupné proudy Vzduch je v 7 km odtlačován od rovníku  ANTIPASÁTY. Kolem obratníků – ochlazení  velká část vzduchu klesá k zemi u obratníků – tlaková výše. Při zemi: vítr od obratníků k rovníku = PASÁTY. 22 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Nejteplejší oblast světa = ROVNÍK Na rovníku - tlaková níže Obrovské výstupné proudy Vzduch je v 7 km odtlačován od rovníku  ANTIPASÁTY. Kolem obratníků – ochlazení  velká část vzduchu klesá k zemi u obratníků – tlaková výše. Při zemi: vítr od obratníků k rovníku = PASÁTY. Coriolisova síla  severovýchodní pasát (s. polokoule) jihovýchodní pasát (j. polokoule) 23 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Část antipasátů klesá až za obratníky, při zemi stáčeny Coriolisovou silou ZÁPADNÍ VĚTRY. 24 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

25 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Část antipasátů klesá až za obratníky, při zemi stáčeny Coriolisovou silou ZÁPADNÍ VĚTRY. Nejchladnější oblast světa – 25 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

26 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Část antipasátů klesá až za obratníky, při zemi stáčeny Coriolisovou silou ZÁPADNÍ VĚTRY. Nejchladnější oblast světa – PÓLY. Obrovské sestupné proudy Na pólech - tlaková výše 26 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

27 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU PRAVIDELNÉ VĚTRY
Část antipasátů klesá až za obratníky, při zemi stáčeny Coriolisovou silou ZÁPADNÍ VĚTRY. Nejchladnější oblast světa – PÓLY. Obrovské sestupné proudy Na pólech - tlaková výše Při zemi vzduch odtlačován od pólů a stáčen Coriolisivou silou VÝCHODNÍ VĚTRY. 27 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

28 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU SEZÓNNÍ VĚTRY = MONZUNY
MONZUN = vítr, který mění během roku svůj směr na opačný. Příčina vzniku = nerovnoměrné zahřívání pevniny a oceánu. Projevuje se zejména v přímořských oblastech. HLAVNÍ MONZUNOVÉ OBLASTI: 28 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

29 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU SEZÓNNÍ VĚTRY = MONZUNY
MONZUN = vítr, který mění během roku svůj směr na opačný. Příčina vzniku = nerovnoměrné zahřívání pevniny a oceánu. Projevuje se zejména v přímořských oblastech. HLAVNÍ MONZUNOVÉ OBLASTI: jižní Asie (Indie) jihovýchodní Asie (Thajsko) východní Asie (Japonsko, Čína) Guinejský záliv Některé roky se projeví i u nás. Kdy? V červnu (na Medarda). 29 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

30 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU SEZÓNNÍ VĚTRY = MONZUNY
MONZUN = vítr, který mění během roku svůj směr na opačný. Příčina vzniku = nerovnoměrné zahřívání pevniny a oceánu. Projevuje se zejména v přímořských oblastech. Vzpomeňte si na svůj pobyt u moře. Je v létě teplejší pevnina, nebo moře? Která z těchto oblastí tedy rychleji změnila teplotu? HLAVNÍ MONZUNOVÉ OBLASTI: jižní Asie (Indie) jihovýchodní Asie (Thajsko) východní Asie (Japonsko, Čína) Guinejský záliv Některé roky se projeví i u nás. Kdy? V červnu (na Medarda). 30 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

31 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU SEZÓNNÍ VĚTRY = MONZUNY
LETNÍ MONZUN Pevnina se rychleji zahřívá. Teplejší Vzduch nad ní stoupá Při zemi – tlaková níže Moře je chladnější. Vzduch nad ním klesá Při zemi – tlaková výše Vítr proudí z výše do níže. Monzun vane z oceánu nad pevninu Vlhký, přináší srážky 31 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

32 PLANETÁRNÍ PROUDĚNÍ VZDUCHU SEZÓNNÍ VĚTRY = MONZUNY
ZIMNÍ MONZUN Pevnina se rychleji ochlazuje. Chladnější Vzduch nad ní klesá Při zemi – tlaková výše Moře je teplejší. Vzduch nad ním stoupá Při zemi – tlaková níže Vítr proudí z výše do níže. Monzun vane z pevniny nad oceán Suchý 32 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

33 POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ… DĚKUJI ZA SPOLUPRÁCI A POZORNOST.
Veškerý obrazový materiál: autor © Ivana Zábranská 33 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Proudění vzduchu v atmosféře"

Podobné prezentace


Reklamy Google