Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Monostabilní klopný obvod OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-010

3  Základní zapojení monostabilního klopného obvodu je na obr. 1.  Ve srovnání s astabilním klopným obvodem má jednu kapacitní vazbu nahrazenu stejnosměrnou vazbou pomocí rezistoru R 1.  Takový obvod nemůže samovolně kmitat a bez vnějšího spouštěcího impulsu setrvává ve stabilním stavu.

4 Monostabilní klopný obvod Obr.1 Monostabilní klopný obvod

5 Monostabilní klopný obvod  Ve stabilním stavu je tranzistor T2 úplně otevřený a malým napětím na svém kolektoru uzavře přes dělič napětí, vytvořený rezistory R 1 a R 2, tranzistor T1.  Kladný spouštěcí impuls na bázi tranzistoru T1 (případně záporný impuls na kolektoru T1) otevře tranzistor T1 a uzavře tranzistor T2.  Obvod se nachází v nestabilním stavu. Po vybití kondenzátoru C 2 přes rezistor R B2 se obvod samovolně překlopí zpět do stabilního stavu.  Nestabilní stav je charakterizován časovou konstantou vybíjení.

6 Monostabilní klopný obvod  Podobně jako při astabilním klopném obvodu tak i monostabilní klopný obvod umíme realizovat pomocí různých elektronických součástek, a to ať už s:  tranzistory,  logickými integrovanými obvody,  operačními zesilovači  anebo speciálními integrovanými obvody určenými na tento účel.  Některé zapojení monostabilních klopných obvodů jsou na obr. 2.

7 Monostabilní klopný obvod Obr.2 Některá další zapojení monostabilního klopného obvodu

8 Monostabilní klopný obvod  Monostabilní klopný obvod se používá v automatizační a impulsní technice na:  časové zkrácení nebo prodloužení trvání vstupních pravoúhlých signálů,  nebo též na časové zpoždění vstupních impulsních signálů,  anebo ke zpoždění náběžné či sestupné hrany pravoúhlého vstupního signálu.

9  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

10 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha, 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice, 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google