Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fáze rozvoje malého podniku. Firma prochází třemi fázemi vývoje: Firma prochází třemi fázemi vývoje: embryo / dětská léta, embryo / dětská léta, dospívání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fáze rozvoje malého podniku. Firma prochází třemi fázemi vývoje: Firma prochází třemi fázemi vývoje: embryo / dětská léta, embryo / dětská léta, dospívání."— Transkript prezentace:

1 Fáze rozvoje malého podniku

2 Firma prochází třemi fázemi vývoje: Firma prochází třemi fázemi vývoje: embryo / dětská léta, embryo / dětská léta, dospívání - teenager, dospívání - teenager, zralost. zralost.

3 1. Fáze - Embryo / dětská léta Podnikatel je špičkový „dělník“ – na samém začátku má jasnou vizi pro nejbližší budoucnost Podnikatel je špičkový „dělník“ – na samém začátku má jasnou vizi pro nejbližší budoucnost Přináší jakoukoliv oběť Přináší jakoukoliv oběť Poptávka roste, práce přibývá Poptávka roste, práce přibývá „Dělník“ zjišťuje, že už nedělá jen práci kterou zná a kterou miluje, ale obstarává nákup, prodej, expedici, úklid, finance atd. „Dělník“ zjišťuje, že už nedělá jen práci kterou zná a kterou miluje, ale obstarává nákup, prodej, expedici, úklid, finance atd. Firma se řídí tím, co si přeje majitel, nikoli co potřebuje zákazník – „dělník“ nechce žádnou změnu Firma se řídí tím, co si přeje majitel, nikoli co potřebuje zákazník – „dělník“ nechce žádnou změnu „Dělník“ začíná mít chaos v práci „Dělník“ začíná mít chaos v práci

4 První krize: Podnik je závislý jenom na majiteli – „dělníkovi“ na jeho stylu práce, na jeho stylu práce, na jeho osobnosti, na jeho osobnosti, na jeho přítomnosti, na jeho přítomnosti, na jeho talentu a ochotě pracovat. na jeho talentu a ochotě pracovat. Zásadní chyba: majitel a podnik jsou jedno a totéž. Pokud majitel zůstane dělníkem, bude největší bariérou rozvoje on sám. Kormidlo třímá „dělník“. Zásadní chyba: majitel a podnik jsou jedno a totéž. Pokud majitel zůstane dělníkem, bude největší bariérou rozvoje on sám. Kormidlo třímá „dělník“. Řešení krize z růstu – zaměstnanci. Zde končí podnikání mnoha podnikatelů. Řešení krize z růstu – zaměstnanci. Zde končí podnikání mnoha podnikatelů. Pokud si majitel uvědomí, že podnik nemůže nadále fungovat stejně jako dosud, že se bude muset změnit, chce-li přežít, přechází do druhé fáze. Pokud si majitel uvědomí, že podnik nemůže nadále fungovat stejně jako dosud, že se bude muset změnit, chce-li přežít, přechází do druhé fáze.

5 2. Fáze - Dospívání – první zaměstnanci Podnikatel se musí ujmout role manažera. Podnikatel se musí ujmout role manažera. Hrozí nepochopení této role: majitel zjišťuje, že má opět více času věnovat se roli dělníka ve výrobě, čemuž nejvíce rozumí – „šťastný teenager“. Hrozí nepochopení této role: majitel zjišťuje, že má opět více času věnovat se roli dělníka ve výrobě, čemuž nejvíce rozumí – „šťastný teenager“. Majitel firmy pracuje do úmoru – navzdory tomu, že má zaměstnance, kteří by to měli dělat za něj. Lidé, kterým za to platí. Majitel firmy pracuje do úmoru – navzdory tomu, že má zaměstnance, kteří by to měli dělat za něj. Lidé, kterým za to platí. Čím víc toho dělá sám, tím méně dělají ostatní. Čím víc toho dělá sám, tím méně dělají ostatní.

6 Druhá krize: selhání v roli manažera Zaměstnanci musí nutně mít jasno v tom: proč dělají to, co dělají, proč dělají to, co dělají, jakým způsobem to mají dělat, jakým způsobem to mají dělat, jakou nesou za svou práci zodpovědnost, jakou nesou za svou práci zodpovědnost, pravidla, podle kterých se jejich práce hodnotí, pravidla, podle kterých se jejich práce hodnotí, potřebují vědět, kam podnik směřuje a jakou mají v něm roli, jaká je celková strategie podniku. potřebují vědět, kam podnik směřuje a jakou mají v něm roli, jaká je celková strategie podniku. Kamarádský přístup majitele podniku a jeho slepá důvěra v zaměstnance se nevyplácí. Podnikatel je MAJITEL a ostatní jsou pouze jeho zaměstnanci! Kamarádský přístup majitele podniku a jeho slepá důvěra v zaměstnance se nevyplácí. Podnikatel je MAJITEL a ostatní jsou pouze jeho zaměstnanci!. Opravdová důvěra je výsledkem poznání, tvrdé přípravy, jasných pravidel - nikoli slepé víry.

7 3. Fáze - zralost Podnik nevyhnutelně roste Podnik nevyhnutelně roste Jakmile k tomu dojde, povaha práce majitele se podstatně musí změnit. Jakmile k tomu dojde, povaha práce majitele se podstatně musí změnit. Správná otázka je: Jaké velikosti může podnik přirozenou cestou dosáhnout? Správná otázka je: Jaké velikosti může podnik přirozenou cestou dosáhnout? Protože ať je podnik jakkoli malý/velký, neřízená a nepromyšlená omezení, kterými majitel limituje jeho růst, jsou nepřirozená, jdou proti tlaku trhu a jsou důsledkem majitelových osobních omezených schopností a nedostatků.

8 Nezvládnutí krizí z růstu může směřovat třemi směry: podnikatel končí (pocit zmaru, zklamaní zaměstnanci, zmařené investice, obviňování okolí, …..) podnikatel končí (pocit zmaru, zklamaní zaměstnanci, zmařené investice, obviňování okolí, …..) může se vrátit do dětských let, může se vrátit do dětských let, podnik přežívá ve stavu dospívání. podnik přežívá ve stavu dospívání.

9 Návrat do dětských let kdy byl podnik jednoduchý a všechnu práci dělal sám. Majitel „dělník“ propustí všechny zaměstnance, zbaví se svých zásob, pronajme si menší prostory do kterých umístí jeden stroj, vedle stroje telefon a vrátí se k tomu, že všechnu práci dělá opět sám. Majitel „dělník“ propustí všechny zaměstnance, zbaví se svých zásob, pronajme si menší prostory do kterých umístí jeden stroj, vedle stroje telefon a vrátí se k tomu, že všechnu práci dělá opět sám. Zapomíná však, že už jednou v té situaci byl. Zapomíná však, že už jednou v té situaci byl. Nedokáže být majitelem podniku, umí být pouze majitelem vlastní práce! Nedokáže být majitelem podniku, umí být pouze majitelem vlastní práce!

10 Přežívání ve stavu dospívání Majitel patří mezi neuvěřitelně umíněné a odhodlané jedince, kteří odmítají nechat se porazit. Je rozhodnut udělat cokoliv, co umožní jeho přežití. A způsob jak to zajistit je, že musí osobně být u všeho a to neustále. Majitel patří mezi neuvěřitelně umíněné a odhodlané jedince, kteří odmítají nechat se porazit. Je rozhodnut udělat cokoliv, co umožní jeho přežití. A způsob jak to zajistit je, že musí osobně být u všeho a to neustále. Den za dnem bojuje stejné bitvy. Den za dnem bojuje stejné bitvy. Funguje to do doby, než přijde jeho osobní fyzické selhání. Funguje to do doby, než přijde jeho osobní fyzické selhání.

11 Majitel musí být připraven na růst podniku Vyváženým a aktivním přístupem růst usnadnit nebo řízeně stabilizovat. Vyváženým a aktivním přístupem růst usnadnit nebo řízeně stabilizovat. To ovšem vyžaduje určitý záměr už v době zakládání podniku, mít takto postavenou podnikatelskou vizi a mít ochotu, lépe touhu k osobním změnám, osvojit si nové dovednosti, znalosti, novou moudrost. To ovšem vyžaduje určitý záměr už v době zakládání podniku, mít takto postavenou podnikatelskou vizi a mít ochotu, lépe touhu k osobním změnám, osvojit si nové dovednosti, znalosti, novou moudrost.

12 Musí porozumět klíčovým procesům, které je třeba zajistit, klíčovým cílům, kterých je třeba dosáhnout a klíčovému postavení, které by měl podnik podle jeho představ zaujmout na trhu. Dosáhne toho, pokud si bude klást správné otázky: Kam se chci dostat? Kdy se tam chci dostat? Jak velký kapitál budu k tomu potřebovat? Kolik budu potřebovat lidí, co by ti lidé měli dělat a jako by to měli dělat? Jakou to bude vyžadovat technologii? Jak velké budu potřebovat prostory pro dosažení prvního, druhého a třetího milníku na své cestě?

13 Plán! (Business plan) Je jasné, že je to jen pouhý odhad. Je jasné, že je to jen pouhý odhad. I přesto je nezbytně nutné představit si a jasně formulovat, tudíž naplánovat to, jaké má majitel se sebou i se svými zaměstnanci v budoucnosti úmysly. I přesto je nezbytně nutné představit si a jasně formulovat, tudíž naplánovat to, jaké má majitel se sebou i se svými zaměstnanci v budoucnosti úmysly. Pokud to jasně nebude formulovat, tedy konkrétně srozumitelně sepsat na papír tak, aby to ostatní pochopili – neví nic! Pokud to jasně nebude formulovat, tedy konkrétně srozumitelně sepsat na papír tak, aby to ostatní pochopili – neví nic! Pamatujte si – jakýkoliv plán je lepší než vůbec žádný! Pamatujte si – jakýkoliv plán je lepší než vůbec žádný!

14 Indikátor toho, že je něco v podniku v nepořádku: Podnikatel „utíká“ před problémy, neřeší je ihned, řešení odkládá, dělá jakoby se ho netýkaly!!!!!!! To je jeden z jistých kroků k záhubě.

15 Rothschild: „Přátelství založené na byznysu je lepší než byznys založený na přátelství.“ „Přátelství založené na byznysu je lepší než byznys založený na přátelství.“


Stáhnout ppt "Fáze rozvoje malého podniku. Firma prochází třemi fázemi vývoje: Firma prochází třemi fázemi vývoje: embryo / dětská léta, embryo / dětská léta, dospívání."

Podobné prezentace


Reklamy Google