Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů."— Transkript prezentace:

1 TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů

2 Technologické Parky v Kastilii a Leónu VYMEZENÍ PODLE APTE - IASP Je to projekt, který vyžaduje územní oblast s následujícími charakteristikami: úřední a pracovní styky s univerzitami a vědeckými centry zaměření na podporu vytváření a růstu podniků založených na znalostech Stabilní řízení orgánu, který propaguje: –Transfer technologií –Inovaci mezi podniky

3 Technologické Parky v Kastilii a Leónu Proces výstavby technologických parků ve Španělsku začal v 80. letech s příchodem nově vytvořených autonomních společností. První parky ve Španělsku: Baskitsko, Catalonie, Madrid, Galicie, Andalusie, Asturias, Valencie a Kastilie a León. Podpořeny regionálními vládami, aby se zlepšily technologické možnosti, vytvořilo bohatství a zvýšila zaměstnanost. ÚVOD A HISTORIE PROSTŘEDÍ

4 Technologické Parky v Kastilii a Leónu CÍLE –Rozšíření místní ekonomiky se zaměřením na vysoce konkurenceschopné sektory. –Se záměrem vytvořit adekvátní podmínky pro přilákání investic se značným technologickým potenciálem. –Zkonsolidovat základní průmysl a zvýšit jeho konkurenceschopnost posílením technologie. –Propagovat univerzální průmyslovou spolupráci. –Vytvořit stabilní pracovní místa pro kvalifikované pracovníky. –Propagovat Vědu+Výzkum+Inovace.

5 Technologické Parky v Kastilii a Leónu ŘÍZENÍ A PROPAGACE PRVNÍHO PARKU OD JEHO ZAČÁTKU od 1990 do 1995 V roce 1990 byl založen 100% státní podnik pro řízení a propagaci Technologického Parku Boecillo. V roce 1991 - SPRINT Program Evropské komise (D.G. XIII). Studie proveditelnosti. Všechna doporučení navržena experty EU byla přijata řídící radou Technologického Parku Boecillo, S.A. V roce 1992 byla dokončena první fáze výstavby Technologického parku a ten byl slavnostně otevřen v dubnu 1992. Bylo vytvořeno pět technologických center, které byly začleněny do Technologického parku Boecillo do následujících odvětvích: Automobilový průmysl, Energie, Lasery, Robotika a Telekomunikace.

6 Technologické Parky v Kastilii a Leónu HODNOCENÍ ŘÍZENÍ - od 1995 do 1998 1995 státní podnik (Technologický Park Boecillo, S.A.) podal podruhé žádost v rámci programu Sprint, D.G. XIII. Poté bylo vypracováno finální hodnocení, monitoring a závěrečná zpráva Technologického parku Boecillo a prezentovány závěry a doporučení. Od 1996 do 1997: 1. rozšíření –K původnímu Technologickému parku bylo přidáno 16 nových pozemku, což vytvořilo celkovou plochu o velikosti 61 hektarů (z počátku to bylo koncipováno jako průmyslová půda) 2004: 2. rozšíření –Při druhém rozšíření bylo přidáno dalších 57 hektarů, což vytvořilo plochu o velikosti 118 hektarů.

7 Technologické Parky v Kastilii a Leónu Výstavba nového Technologického Parku v Leónu a Burgosu: 2004 - 2008 Regionální vláda vytvořila pod hlavičkou jednou společnosti dva nové Technologické Parky v Burgosu a Leónu. V roce 2005 zahájil Technologický Park v Leónu svou činnost. Otevření Technologického parku v Burgosu na ploše 128 hektarů se předpokládá v roce 2008.

8 Technologické Parky v Kastilii a Leónu Současná situace v Technologickém Parku Boecillo Rozloha: 118 hektarů 130 firem a 3 technologické centra Celková zaměstnanost: 5.600 –Ženy 45% –Muži 55% –Průměrný věk: 32 –Zaměstnanost ve V+V: 26% –Vysokoškoláci: 60% –Univerzitní učitelé: 70 Celkový obrat: €429m Investice: €382m Zapojené odvětví: aeronautika, automobilový průmysl, elektronický průmysl, ICTs, chemický průmysl, farmaceutický průmysl, energie a životní prostředí.

9 Technologické Parky v Kastilii a Leónu

10 Současná situace v Technologickém Parku v Leónu Rozloha: 32 hektarů 7 firem (v příštích 2 měsících se předpokládá nárůst na 25 firem). Investice: €30 (million of euros) Zapojené odvětví: aeronautika, automobilový, elektonický, ICTs, chemický, farmaceutický průmysl, energie a životní prostředí.

11 Technologické Parky v Kastilii a Leónu

12 1991 – 1995 PROGRAM SPRINT Platná doporučení pro úspěšnost technologického parku POLITICKÁ SFÉRA ·Je nutno uvažovat o parku jako o dlouhodobém projektu (Neočekávejte výsledky již za 4leté období, protože se tato doba shoduje s nutným obdobím pro legislativu.) ·Politická podpora ze strany regionální vlády – před 15 lety byl Park považován za hlavní nástroj politiky modernizace regionální ekonomiky ·Všeobecný souhlas a podpora úspěšného rozvoje regionu v budoucnu ze strany všech ekonomických a společenských odvětví · K náležitému řízení Parku je nutný rozpočet na každý rok a kvalifikovaní zaměstnanci

13 Technologické Parky v Kastilii a Leónu 1991 – 1995 PROGRAM SPRINT Platná doporučení pro úspěšnost technologického parku PRÁCE S PŘILÁKÁNÍM PODNIKŮ Všechna snaha je vkládána do propagace těch odvětví, ve kterých je nejvíce firem, jež by mohly mít o technologický park zájem. Důležité je to, že jeden nebo dva podniky mohou přilákat několik satelitních společností na ně napojených. Vytvoření systému Inkubátoru k podpoře nových firem pro podnikatele (zajištění prostorů k pronájmu a poradenských služeb). Vytvoření určité strategie pro podporu vztahů mezi Univerzitou a firmami v rámci Parku. Těmto firmám jsou zároveň nabídnuty moderní výrobní služby. Aspekty rozvoje. Ve stádiích. Důležitá je ekonomická stránka a udržitelnost, ale vždy jsou vázány na potřeby firem.

14 Technologické Parky v Kastilii a Leónu 1991 – 1995 PROGRAM SPRINT OBLAST MARKETINGU Kampaň pro podporu image regionu, Aktivity, které podporují změnu mentality ve společnostiy Projekty související s Parkem Inovace a technologie (Univerzitní vědci a firmy. Otevřené komunikační kanály). IASP - APTE Tyto sítě radí s monitoringem zakládání nových technologických parků.

15 Technologické Parky v Kastilii a Leónu ÚSPĚCH TECHNOLOGICKÉHO PARKU BOECILLO Strategické politické plánování s vhodným technickým řízením. Jasná vstupní kritéria a přísný proces výběru firem. Zapojení veškerých ekonomických, společenských, vědeckých a správních subjektů do rozvoje parku.

16 Technologické Parky v Kastilii a Leónu ÚSPĚCH TECHNOLOGICKÉHO PARKU BOECILLO Neustálá spolupráce mezi místní správou, firmami, univerzitami a technologickým parkem. Vysoká kvalita průmyslových služeb a infrastruktury. Důsledné respektování životního prostředí. Služby s přidanou hodnotou. Podnikatelské informační a poradenské sítě. Individuální péče v závislosti na specifické požadavky firem.

17 Kontaktní údaje DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST! Parques Tecnológicos de Castilla y León, S.A. Boecillo - Valladolid - Spain Tel. +34 983 54 80 45 Fax +34 983 54 80 76 e-mail: garmazmy@jcyl.es


Stáhnout ppt "TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů."

Podobné prezentace


Reklamy Google