Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Povrch a objem válce - úlohy Matematika 8. ročník Jana Míková

3 1.Na náměstí je reklamní sloup tvaru válce, který je vysoký 3 m, jeho poloměr je 1,1 m. a)Kolik m 2 je možno využít na polepení? b)Kolik získá město korun, jestliže se za 1 m 2 vybere 50 Kč za jeden den? c)Kolik korun takto získá za jeden týden a jeden měsíc? Řešení: počítáme pouze plášť válce

4 2. Kolik cm 3 potřebujeme na polepení krabičky tvaru válce vysoké 25 cm s průměrem 12 cm? a) počítej, že je krabička je bez víka b) krabička je s víkem a polepená pouze z venku c) krabička je bez víka a polepíme ji zvenku i zevnitř

5 3. Zahradní bazén tvaru válce je hluboký 1,8 m a má průměr 4 m. a) Kolik se do něj vejde vody, jestliže je naplněný 15 cm pod okraj? b) Za jak dlouho bazén napustíme, jestliže za 1 minutu nateče 60 litrů? c) Kolik zaplatíme za vyčištění vnitřku bazénu, jestliže se za 1m 2 platí 20Kč?

6 4. Nádoba tvaru válce s průměrem dna 1,4 m obsahuje 20 hl vody. Do jaké výšky voda sahá? 5. Jaký je průměr sudu vysokého 1,2 m, do kterého se vejde 950 litrů vody? 6. Vejde se do hrnečku tvaru válce vysokého 10 cm a s průměrem dna 11 cm půl litru čaje?

7 7. Kolik m 3 zeminy je třeba vykopat na zapuštění betonové skruže dlouhé 0,8 m s průměrem 1,4m? Kolikrát se budeme muset otočit s kolečkem pro hlínu, jestliže najednou naložíme 0,7m 3 zeminy? 8. Válec je vepsaný do krychle tak, že je hrana krychle totožná s výškou a průměrem válce 50cm. Vypočítej poměr objemů obou těles.

8 9. Kolik plechu je potřeba na výrobu 30 kusů okapových rour o průměru 20 cm a délce 5 m? Na zahnutí plechu počítej 5% materiálu. 10. Vypočítej hmotnost měděného drátu, který je navinutý na navíjecím bubnu. Drát je dlouhý 2000m a má průřez 2mm. Hustota mědi je ρ=8700 kg/m 3.

9 Zdroje: Odvárko, O.-Kadleček, J.: Matematika pro 8. ročník ZŠ, 3. díl, nakl. Prometheus, Praha 2000 Trejbal, J.-Kučinová, E.: Sbírka úloh z matematiky pro 7. a 8. ročník ZŠ, SPN-pedagogické nakladatelství, Praha 1992


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google