Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Libor Sovadina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Libor Sovadina"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_067_Vesmír_Slunce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 SLUNCE Slunce je plynná koule o poloměru asi kilometrů. Tvoří centrum sluneční soustavy. Hmotnost Slunce tvoří hmotností Země. Vzdálenost Země od Slunce je 1 AU – astronomická jednotka (astronomic unit), což je asi 150 milionů km. Jde o hvězdu která je nejblíže k Zemi . Země se otočí kolem své osy jednou za 25 dní. Slunce je koule žhavého plazmatu která neustále produkuje ohromné množství energie.

4 fotografie Slunce

5 Sluneční jádro Slunce je obrovská koule žhavých plynů které se nazývají plazma. Složení Slunce není stejnorodé. Vlastnosti plazmy (tlak, teplota, hustota a chemické složení) závisí na vzdálenosti od středu Slunce. Hustota středu slunce je 9 krát větší než olovo, kdežto okrajová část má mnohem menší hustotu než vzduch.

6 Slunce jako zdroj energie
Na Slunci probíhá termojaderná reakce, při které vzniká teplo a světlo které je vyzařováno do okolí. V tomto prostředí jsou atomy rozštěpeny na volná jádra a elektrony, současně se vodík postupně a velmi pomalu mění na helium. Při této přeměně se uvolňuje obrovského množství energie. Tento proces se nazývá termojaderná fúze. Každou sekundu se při tom spálí tun vodíku.

7 Význam Slunce Slunce je hvězda nejblíže k Zemi. Slunce zásobuj povrch Země teplem a světlem. Světlo doletí od Slunce k povrchu Země za 8 minut a 19 sekund. Z druhé nejbližší hvězdy Alpha Centaurii doletí světlo na zemský povrch za 4,35 roku. Energie slunečního záření pohání téměř všechny procesy, které na Zemi probíhají. Je na ní závislé podnebí, změny počasí i teploty, významně se podílí na přílivu a odlivu. Energie ze Slunce je klíčovým faktorem pro fotosyntézu rostlin a díky světlu ze Slunce mohou živočichové vidět.

8 První představy o Slunci
Slunce bylo ve starověku v mnoha kulturách uctíváno jako božstvo. V antickém Řecku byl bohem Slunce Helios, který cestoval každý den po obloze ve svém zlatém kočáře. Ve starověkém Římě se nazýval Sol a ve starověkém Egyptě pak Ra či Amon. V astrologii je Slunce symbolem vitality a zdraví. Je považováno za symbol života a znovuzrození v souvislosti s východem Slunce každé ráno.

9 Složení Slunce

10 Vývoj Slunce Z grafu je patrné, že Slunce je poměrně „mladé“. Není ani v polovině svého vývojového stádia.

11 Otázky k opakování Jaká chemická reakce probíhá na Slunci ?
Jak dlouho letí světlo ze Slunce na Zemi ? Které přírodní jevy ovlivňuje Slunce ? Jak asi daleko je Slunce od Země ? Která hvězda se nachází nejblíže k Zemi ?

12 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Sun in X-Ray.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Il Sole (ita).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Solar Life Cycle cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Libor Sovadina"

Podobné prezentace


Reklamy Google