Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."— Transkript prezentace:

1 FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva  Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky v oblasti astrofyziky  Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Souhvězdí  Souhvězdí je obrazec na obloze, tvořený hvězdami s přesně vymezenými hranicemi. Souhvězdí je útvar na obloze, který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Tyto obrazce v dávných dobách lidem připomínaly různé bohy, zvířata apodobně, podle kterých je pak pojmenovali.  Na nebi bylo Mezinárodní astronomickou unií v roce 1925 ustaveno 88 souhvězdí. 48 nese pojmenování ještě z antických dob. Názvy těchto 48 souhvězdí se vztahují k řeckým mýtům. Pokrývají hlavně severní nebeskou klenbu. Jsou to třeba Býk, Velká medvědice, Orion, Andromeda a další.  Souhvězdí jižní oblohy vznikla později v souvislosti s cestováním po moři. Jejich popis je dílem mořeplavců, kteří se v době zámořských objevů dostali na jižní polokouli a potřebovali je k orientaci.  Souhvězdí v okruhu kolem světového pólu se nazývají cirkumpolární souhvězdí a jsou vidět z daného místa po celý rok.

4 Souhvězdí Velké Medvědice Velký vůz

5 Polárka  Velký význam pro určování zeměpisné polohy místa má hvězda polárka.  Polárka se nachází v blízkosti severního světového pólu. Toto je pouze zdánlivá poloha, přirozeně se jedná o velmi vzdálenou hvězdu.  Polárka se nachází v blízkosti souhvězdí Velkého vozu, který je součástí souhvězdí Velké medvědice.  Význam určování polohy místa na zemi podle hvězd má význam především na moři, v poušti a odlehlých oblastech. První mořeplavci se v minulosti orientovali pouze podle hvězd. Až mnohem později používali kompas.

6 Pohyb souhvězdí po obloze  Vzhled oblohy se neustále mění a to jak během dne, tak během noci.  Slunce vyjde ráno a světlem překryje světlo hvězd, takže je okem nemůžeme pozorovat.  Večer Slunce zapadá, světla ubývá a objevují se na obloze hvězdy (pokud není zataženo). První se objevuje Polárka.  Pozorujeme – li hvězdy, zjistíme, že se jejich poloha mění, že také zapadají a vycházejí.  Souhvězdí blízko severního pólu se nikdy nedostanou pod obzor (jsou cirkumpolární). Souhvězdí blízko jižního pólu vůbec neuvidíme, nedostanou se u nás nad obzor.

7 Cassiopeia

8 Orion

9 Labuť

10 Kozoroh

11 Pegas

12 Hvězdy v souhvězdí  Při pohledu na hvězdy na obloze můžeme zjistit, že hvězdy nejsou stejně jasné, blikají a někdy mají různé barvy.  Podrobná pozorování ukazují, že jednotlivé hvězdy ze souhvězdí nemají ze Země stejnou vzdálenost. Neleží v jedné rovině ani blízko sebe, ač se nám to tak jeví ze Země.  Hvězdy, které vidíme na obloze na protilehlých stranách, mohou být ve skutečnosti k sobě blíže než hvězdy, které vidíme v daném souhvězdí.

13 Otázky k opakování 1.Co označujeme na noční obloze pojmem souhvězdí ? 2.Pohybují se souhvězdí po obloze, nebo jsou stále na svém místě ? 3.Která souhvězdí nazýváme cirkumpolární ? 4.Jaký význam mají souhvězdí pro člověka ? 5.Napiš alespoň tři názvy souhvězdí. 6.Proč je důležitou hvězdou na noční obloze Polárka ?

14 Použité zdroje:  www.wikipedie.org  Ursa major constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20.12.2004 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ursa_major_constellation_map.png  Cassiopeia constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 19.3.2011 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cassiopeia_constellation_map.png  Orion constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 12.12.2004 [cit. 2012-11- 21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orion_constellation_map.png

15 Použité zdroje:  Cygnus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 27.5.2010 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cygnus_constellation_map.png  Capricornus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12.12.2004 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Capricornus_constellation_map.png  Pegasus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 12.12.2004 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pegasus_constellation_map.png


Stáhnout ppt "FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025."

Podobné prezentace


Reklamy Google