Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Narcismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Narcismus."— Transkript prezentace:

1 Narcismus

2 M. Caravaggio: Narcissus (1596, Řím)

3 Narcismus nebo také narcisismus charakterizuje v běžné řeči člověka s přehnaným obdivem sám k sobě, s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápe jen jako nástroje pro vlastní cíle. V psychologii znamená strukturální poruchu osobnosti, při níž člověk přehnaně oceňuje sám sebe a stejné hodnocení vyžaduje i od svého okolí, které se snaží ovládat a využívat, závidí druhým jejich úspěchy a podobně.

4 Narcistická porucha osobnosti je definována těmito projevy:
velikášské pocity vlastní důležitosti a jedinečnosti: nadsazování vlastních schopností fantazírování o neomezených možnostech (o ideální lásce, úspěchu a skvělosti) exhibicionistická potřeba neustálé pozornosti a obdivu (předvádění se) na ohrožení vlastní vážnosti a kritiku reaguje ledovou lhostejností nebo pocity ponížení, vzteku a prázdnoty

5 Původ Název je odvozen od řecké báje, podle níž krásný mladík Narkissos (Narcissus) odmítl lásku nymfy Echo a její sestry ho proklely. Zamiloval se do své vlastní krásy a prohlížel si ji ve studánce, až do ní spadl a utopil se; bohové ho pak proměnili v květinu (narcis).

6

7 Diagnóza Přeceňuje vlastní důležitost, schopnosti a úspěchy a vyžaduje, aby je tak hodnotili i ostatní. Ve fantazii se zabývá nekonečnými vlastními úspěchy, mocí, krásou a podobně. Je přesvědčen o vlastní výjimečnosti a jedinečnosti, takže jen výjimeční lidé ho mohou pochopit a jen s takovými se může stýkat. Vyžaduje nepřiměřený obdiv ostatních. Nárokuje si výjimečné zacházení nebo automatické plnění svých přání a představ. Využívá druhých jen k dosahování vlastních cílů. Není s to rozeznat potřeby a city druhých. Často závidí a bývá přesvědčen, že druzí závidí jemu. Chová se arogantně a přezíravě. Alespoň 5.

8 Příčiny vzniku a léčba Lehká míra narcismu je přirozená u všech lidí, pokud překročí únosnou mez jedná se o poruchu osobnosti. Příčinou poruchy může být opakované selhání v dětství, kdy si poté jedinec vytvoří zidealizovanou představu o vlastním Já. Tito lidé jsou poté neschopni sebeironie. Narcistická porucha osobnosti se řadí mezi tzv. rané vývojové poruchy osobnosti, tedy k těm, které vznikají v útlém dětství. Příčinou může být pocit nedostatečné péče, kdy si jedinec vytvořil zdání vlastní soběstačnosti jako obranu před světem. Nemusí přitom jít o zanedbání péče rodiči, ale jen o nenaplnění představ dítěte o podobě péče. Častěji tato porucha potkává chlapce. Léčbou může být terapie či psychoanalýza. Terapeut pacientovi ukazuje iluze, které si o sobě vytvořil a postupně mu buduje odolnost ke kritice a učí ho sebeironii.

9


Stáhnout ppt "Narcismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google