Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)"— Transkript prezentace:

1 Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)

2 Důstojnost člověka Svoboda a zodpovědnost Svědomí Prožívání štěstí a radosti Sebetranscendence Sebereflexe Vytváření hodnot Smysluplnost

3 Cesta k smysluplnému životu Neuzavírat se do ústraní, ale otevřít se životu. Otevřít oči, uši, srdce a vidět, co se kolem děje. Slyšet, vidět, chápat výzvy, které k nám ze světa doléhají. Správně výzvy interpretovat a s přihlédnutím k vlastním možnostem se rozhodnout. Uskutečnit a realizovat rozhodnutí.

4 Jáství Podmětné a předmětné já Sebesystém Sebevědomí Sebehodnocení Sebeprezentace

5 Přiměřené sebevědomí Kladný realistický názor na sebe Sebejistota Přijímání pochvaly Přijímání kritiky Podílení se na různých činnostech

6 Výchova k přiměřenému sebevědomí Vřelost ve vztahu učitel-dítě. Žáci jsou považováni za významné a zajímavé osoby. Jsou respektovány jejich názory a stanoviska. Učitelé mají soudržnější a vyšší nároky. Výchovné metody jsou průhlednější a důslednější. Výchova se vyhýbá tělesnému trestání. Dobré chování je odměňováno a je odnímán souhlas za špatné. Učitelé vědí hodně o svých žácích.

7 Zdravé sebehodnocení Zdravá míra sebedůvěry při plnění úkolů Snaha osvojit si určité dovednosti Ve škole, mezi kamarády atd. se cítí většinou šťastně Působí optimistickým dojmem

8 Nezdravé sebeoceňování Dítě se samo shazuje. Začíná mít přehnaně kritické poznámky na adresu jiných lidí. Není ochotno vyzkoušet cokoliv nového. Přehnaně se snaží na sebe upoutat pozornost. Něčím se neustále vychloubá. Je přesvědčeno, že ho nemáte dostatečně rádi, a že ho neoceňujete tak, jak by si zasloužilo.

9 Výchova k pozitivnímu sebehodnocení Zamyslet se nad svými očekáváními. Odpovídají naše představy skutečným schopnostem dítěte? (akceptace a atribuce) V rozhovorech s dítětem vyzvednout jeho úspěchy, nemluvit příliš o neúspěších. Vést dítě k úsilí i tam, kde zaznamenalo neúspěch. Všímat si každého zlepšení a úspěchu.

10 Vývojová psychologie Tělesné já Psychologické já I. stupeň Snaživost vs. pocity méněcennosti Zážitek úspěchu Konstruktivní přístup k neúspěchu Hodnocení od druhých

11 Vývojová psychologie - adolescence sebeposuzování Identita Náhradní identita Rozptýlená identita Status moratoria Pravá identita


Stáhnout ppt "Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)"

Podobné prezentace


Reklamy Google