Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)"— Transkript prezentace:

1 Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)
Prezentace 20 min., test 20 min. Pokud se vám test nespustí z odkazu na poslední stránce, stačí si upravit hypertextový odkaz. Test můžete spustit i nezávisle na prezentaci. Prezentace v PowerPointu má více animací. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rovina kolmá k přímce Př.: Sestrojte rovinu a kolmou k dané přímce a tak, aby rovina procházela daným bodem A. n2a a2 h2 N2 A2 x12 N1 A1 a) A neleží na přímce a (řešeno např. horizontální přímkou) h1 a1 p1a Protože je přímka a kolmá k horizontálním přímkám h roviny, sestrojíme bodem A přímku h a určíme její stopník. Tento stopník leží na příslušné stopě hledané roviny a (protože h náleží a). Zkuste řešit stejnou úlohu pomocí frontální přímky roviny a.

3 Rovina kolmá k přímce Př.: Sestrojte rovinu a kolmou k dané přímce a tak, aby rovina procházela daným bodem A. n2a a2 f2 b) A neleží na přímce a (řešeno pomocí frontální přímky f) A2 P2 x12 f1 A1 P1 p1a a1 Protože je přímka a kolmá k frontálním přímkám f roviny, sestrojíme bodem A přímku f a určíme její stopník. Tento stopník leží na příslušné stopě hledané roviny a (protože h náleží a).

4 Testy a odkazy na další výukové materiály
najdete na <


Stáhnout ppt "Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)"

Podobné prezentace


Reklamy Google