Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průsečík obecné přímky s rovinou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průsečík obecné přímky s rovinou"— Transkript prezentace:

1 Průsečík obecné přímky s rovinou
(Mongeovo promítání) Prezentace 20 min., test 20 min. Pokud se vám test nespustí z odkazu na poslední stránce, stačí si upravit hypertextový odkaz. Test můžete spustit i nezávisle na prezentaci. Prezentace v PowerPointu má více animací. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Kuntová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Průsečík obecné přímky a s rovinou a
Řešíme pomocí krycí přímky k. Krycí přímkou k obecné přímce a je taková přímka k roviny a, jejíž půdorys je totožný s půdorysem přímky a. (a1= k1). a2 k2 Pomocí stopníků krycí přímky k určíme její nárys k2. n2a N2 R2 Průsečík přímky k s přímkou a je hledaný průsečík R. (k2 ∩ a2 = R2) X1,2 N1 P2 R1 Můžeme určit i viditelnost přímky a. P1 a1 = k1 p1a

3 Průsečík obecné přímky a s rovinou a
Proložíme-li přímkou a promítací rovinu r kolmou k půdorysně, pak průnik této promítací roviny přímky a s danou rovinou a je krycí přímka k . Průsečík R určíme pomocí sklopení přímek k a a do půdorysny. n2r X2 k2 n2a N2 R2 N1 (k) ∩ (a) = (R) X1,2 P2 X1 R1 Můžeme určit i viditelnost přímky a. (k) (N) (R) P1 a1 = p1r = k1 (X) p1a Nárys přímky k není nutný, ale uděláme jej. (a)

4 Testy a odkazy na další výukové materiály
najdete na <


Stáhnout ppt "Průsečík obecné přímky s rovinou"

Podobné prezentace


Reklamy Google