Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

postup výroby dřevěných schodů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "postup výroby dřevěných schodů"— Transkript prezentace:

1 postup výroby dřevěných schodů
Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: H/01 Truhlář Předmět: Technologie – 3. ročník Téma: Stavebně truhlářské výrobky postup výroby dřevěných schodů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Sedlová schodiště Součástí nosných ramen jsou konzoly, opěrné nohy nebo sedla z ploché oceli, sloužící k uchycení stupnic. Zvláštní případ tvoří odpovídajícím způsobem vytvarované plné schody, které se pokládají a připevňují přímo na horní stranu nosných ramen.

3 Sedlová schodiště Konzoly jsou z výrobně technických důvodů zpravidla užší než nosná ramena

4 Sedlová schodiště

5 Sedlová schodiště

6 Zavěšená schodiště U zavěšených schodišť jsou stupnice zavěšené na kovových nebo dřevěných táhlech. Táhla přenášejí síly na stropní popřípadě střešní konstrukci nebo na madlo. Schodiště působí v prostoru dojmem lehkosti a neuzavírají pohled na prostory nacházející se za konstrukcí schodiště.

7 Zavěšená schodiště – na madle

8 Zavěšená schodiště Jednotlivé stupně mohou být zavěšeny na obou koncích, zavěšené na jednom konci a druhým koncem vetknuté do schodnice nebo ukotvené do zdi.

9 Zavěšená schodiště

10 Zavěšená schodiště U schodišť, která se zavěšují ze stropu nebo ze střechy, jsou stupnice upevněny na jednom nebo na obou koncích na táhlech, která musejí být pevně spojena jako nosné konstrukční části se stropní nebo střešní konstrukcí. Táhla mohou být vedena dvěma nad sebou ležícími stupni, aby zároveň sloužila jako tyč zábradlí.

11 Zavěšená schodiště Pokud jsou stupnice zavěšeny na obou koncích, musí být schodiště navíc zajištěno proti silám,popřípadě pohybům působícím příčně ke schodišťovému rameni. Příčné pohyby mohou být zachyceny zábradlím, které je pevně spojeno s táhly. Navíc je vhodné i ukotvení jednotlivých stupňů ke schodišťové zdi.

12 Zavěšená schodiště Schodiště, která se zavěšují na madla, jsou konstruována obdobně jako schodiště zavěšená ze střechy nebo ze stropu. Síly se přenášejí přes táhla na madla a odtud jsou dále odváděny do stropu nebo do podlahy. Madlo přebírá funkci nosného ramene, mohou se proto používat tabulky pro nosná ramena.

13 Děkuji za pozornost

14 Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT
Seznam použité literatury: Nutsch, W. a kolektiv: Příručka pro truhláře, Sobotáles, 1999 Křupalová: Technologie pro 1. ročník SOU učebních oborů zpracování dřeva, Sobotáles, 2000 Křupalová: Technologie pro 2. ročník SOU oboru truhlář pro výrobu nábytku, Sobotáles, 2002 Křupalová: Technologie pro 3. ročník SOU učebních oboru truhlář, Sobotáles, 2003 Panáčková, Pánáček: Technologie obrábění dřeva, Sobotáles, 1998 Blanc, G.: Dřevo od A do Z, Rebo, 2006 Ing. Wolfgang Nutsch, Prof.Dr.Ing. Walter Ehrmann: Dřevěná schodiště, Sobotáles, 2002 Odborné časopisy: Truhlářské listy Stolařský magazín Propagační materiály: Letáky a prospekty Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

15 Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT
Na prezentaci spolupracovali: žáci oborů vzdělávání L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva – práce truhlářské H/01 Truhlář učitelé odborných předmětů a odborného výcviku (tým projektu) Milan Sluka Bc. Václav Pihera Bc. Václav Jakubčík Luboš Makrlík Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "postup výroby dřevěných schodů"

Podobné prezentace


Reklamy Google