Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klára Hamšlágerová sexta A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klára Hamšlágerová sexta A"— Transkript prezentace:

1 Klára Hamšlágerová sexta A
Olovo Klára Hamšlágerová sexta A

2 Fyzikální vlastnosti nízkotavitelný měkký velmi těžký toxický
používaný člověkem již od starověku teplota tání: 327,5 °C (600,6 K) teplota varu: °C (2 022 K)

3 Chemické vlastnosti odolné vůči atmosférickým vlivům
dobře rozpustná v kyselině dusičné koncentrovaná kyselina sírová ho pasivuje a olovo s ní nereaguje má výborné vlastnosti při mechanickém spojováním materiálů (pájení)

4 Kovové elementární olovo

5 Výskyt Olovo je v zemské kůře zastoupeno řídce.
V mořské vodě činí jeho koncentrace pouze 0,03 mikrogramu v jednom litru. Elementární olovo se v přírodě vyskytuje pouze vzácně. Nejběžnějším minerálem a zároveň olověnou rudou je sulfid olovnatý, galenit PbS.

6 Výroba Při získávání olova z rudy je obvykle hornina jemně namleta a flotací oddělena složka s vysokým zastoupením kovu. Následuje pražení rudy, které převede přítomné sulfidy olova na oxidy. 2 PbS + 3 O2 → 2 PbO + 2 SO2 Kovové olovo se pak z praženého koncentrátu rud získává běžnou žárovou redukcí elementárním uhlíkem (obvykle koks). PbO + C → Pb + CO

7 Využití olova Olovo se využívalo již od dávnověku.
Nejstarší dochovaný předmět pochází z období mezi lety 3000 př.n.l. a 2000 př.n.l. V poslední době se projevuje snaha o co největší omezení využívání olova a jeho slitin pro výrobu předmětů praktického použití a to vzhledem k jeho prokázané toxicitě. Ještě v první polovině 20. století bylo olovo velmi běžně užívaným kovem.

8 Sloučeniny Oxid olovnatý
PbO, se vyskytuje ve dvou barevných formách – červená a žlutá. Oxid olovnatý lze nejsnáze připravit přímou oxidací roztaveného olova vzdušným kyslíkem. Používá se hlavně při výrobě těžkého olovnatého skla, křišťálu, s vysokým indexem lomu a leskem. Jako složka keramických glazur a ů.

9 Oxid olovičitý PbO2 je hnědá látka s oxidačními vlastnostmi. Využívá se při výrobě zápalek a pyrotechnických materiálů.

10 Uhličitan olovnatý PbCO3 je ve vodě nerozpustná látka, snadno se rozkládá zahřátím. Je součástí barviva – olovnaté běloby - Pb3(OH) 2(CO3)2. Smíšen s olejovitými látkami slouží jako malířská barva, ale za přítomnosti sirovodíku tmavne, za vzniku sirníku olovnatého PbS.

11 Zdroje kyt_a_v.C3.BDroba


Stáhnout ppt "Klára Hamšlágerová sexta A"

Podobné prezentace


Reklamy Google