Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název."— Transkript prezentace:

1 VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Člověk a jeho svět - přírodověda Tematický okruh - téma:Lidské tělo – vylučovací soustava Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Lenka Přibylová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 2. 3. 2012 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum: 22. 3. 2012 Metodický list/anotace: Prezentace skýtá dětem prostor pro záznam odhadů, doplňování, přiřazování a třídění pomocí optického pera (interaktivní tabule) a okamžitá kontrola při následném doplnění správných informací. V prezentaci je využita možnost postupné nápovědy např. obrázky.

2 Vylučovací soustava

3

4

5 Kromě zásobování těla živinami krev také sbírá odpady a neužitečné látky z buněk a tkání. Vylučovací soustava odstraní odpady z krve a vyloučí je z těla v podobě moči. Hlavními odpadními látkami jsou: -oxid uhličitý -močovina -voda -přebytečné soli

6 ledvinová tepna ledvinová žíla močovod ledvinová kůra Ledviny jsou životně důležitým orgánem ! -Zajišťují udržování stáleho množství vody v těle -Za jeden den přefiltrují až 180 litrů tekutiny -Onemocnění ledvin je velice závažné. -Selhání funkce ledvin může být pro člověka smrtelné, zachránit pacienta může pouze pravidelné docházení na umělou ledvinu nebo transplantace ledvin.

7 močovod močový měchýř močová trubice Moč do přitéká močovody pomalu močového měchýře Moč tvoří převážně voda, různé soli a látka zvaná močovina. Za život vyrobíme asi 54 500 l moči. Tolik moči by naplnilo plavecký bazén!

8 Dětská encyklopedie LIDSKÉ TĚLO. Parker Steve, Slovart Bratislava 2010 Přírodopis 3 – Biologie člověka. Černík Vladimír, SPN Praha 1989


Stáhnout ppt "VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google