Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."— Transkript prezentace:

1 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity:V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Člověk a jeho svět - přírodověda Tematický okruh - téma:Základní lidská práva Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu:01.06.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum 06.06.2013 Metodický list/anotace: Žáci získají základní přehled o lidských právech. Po získání těchto informací vyhledávají příklady porušení dětských práv na internetu. O získaných poznatcích následně diskutují, vyhledávají příklady práv, která byla porušena. Uvědomují si cenu a význam života v rodině. VY_52_INOVACE_PŘV.5.34

2 Základní lidská práva Listina základních práv a svobod je součástí Ústavy České republiky od roku 1992. Všechna základní práva a svobody, které zde jsou obsažené vyjadřují vztah státu a občana. Pro všechna základní práva a svobody platí, že jsou, nezcizitelná,nepromlčitelná a nezrušitelná a že jsou pod ochranou soudní moci státu.

3 Úmluva o právech dítěte Mezinárodní konvence, která stanoví občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva dětí. Dodržování úmluvy kontroluje výbor pro práva dítěte Organizace spojených národů. Tato úmluva byla přijata Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 20. listopadu 1989. Ratifikovalo ji 193 států.

4 právo na život a na jméno právo poznat své rodiče a být jimi vychováván svoboda projevu a svobodný přístup k informacím svoboda myšlení a náboženského vyznání svoboda sdružování a pokojného shromažďování právo na ochranu soukromí právo na ochranu před násilím ponižováním a vykořisťováním právo na zajištění ochrany a pomoci poskytované státem, pokud je dítě zbaveno rodinného prostředí duševně nebo tělesně postižené děti mají právo prožít plný a řádný život právo na ochranu zdraví a využívání zdravotnických zařízení právo na výhody sociálního zajištění právo na životní úroveň potřebnou pro jeho rozvoj právo na vzdělání právo na používání vlastního jazyka právo na odpočinek a volný čas právo na ochranu před nebezpečnou prací

5 Samostatná práce Vyberte si 1 dětské právo z Úmluvy o právech dítěte. Pokuste se na internetu najít porušení tohoto práva. Popište tento příklad v krátkosti na pracovní list a seznamte s ním svoje spolužáky. Jaký je váš názor na toto právo a na jeho porušení. Diskutujte o svých názorech se spolužáky.


Stáhnout ppt "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google