Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma: Světové hospodářství, jádrové a periferní oblasti Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : Metodický list/anotace: Žáci navazují na dříve probranou látku o členění hospodářství do jednotlivých sektorů. Pracují s atlasem světa a vyhledávají oblasti, ve kterých převažují jednotlivé sektory. Určuj příčiny zařazení jednotlivých zemí do těchto sektorů. Podle rozvoje průmyslu a zemědělství, na základě HDP určují jádrové a periferní oblasti světa.

2 Světové hospodářství Hospodářská činnost
Využití půdy, surovin, výroba průmyslových výrobků, činnost všech lidí na naší planetě. Rozmístění světového hospodářství. Rozdělujeme do 3 základních skupin ( sektorů)

3 Hospodářství světa Primární sektor
Na počátku vývoje lidstva lidé žili jako zemědělci- samozásobitelé Odvětví spojená s využitím přírodních zdrojů Lov, rybolov, zemědělství, těžba surovin, těžba dřeva Převažuje v méně vyspělých zemích světa.

4 Myanmar – převaha samozásobitelství

5 Druhovýroba – sekundární sektor
Všechna odvětví zpracovatelského průmyslu Stavebnictví Nákladní doprava Soustředění obyvatel do měst, rozvoj dopravy, změna krajiny, ovlivnění životního prostředí. Rozvinutější země ( Rumunsko)

6 Rumunsko https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images

7 Terciární sektor - služby
Všechny druhy služeb, obchod, bankovnictví, osobní doprava, bankovnictví, osobní doprava, zdravotnictví, školství, policie, využití volného času, státní správa ….. Vyspělé země - Kanada

8 Kanada

9 Hrubý domácí produkt Souhrn peněžní hodnoty všech výrobků a služeb vytvořených na území státu za určité období. Nejčastěji se uvádí v dolarech/ 1 rok. Pro srovnání hospodářské vyspělosti země se udává k počtu obyvatel ( HDP/1 obyv./1 rok) Jsou to peníze, které může stát vydat na školství, zdravotnictví …. Tzn. Všechny služby, které financuje. Školní atlas světa, Brno 2OO4, ISBN O31 5

10 Stupeň rozvoje států Doplňte do tabulky nejbohatší a nejchudší stát
Evropa Amerika Asie Afrika Největší DPH Nejnižší DPH

11 Jádrové oblasti Významná území, ve kterých je soustředěno velké množství průmyslu a obyvatelstva. Vyspělé země světa Těžba nerostných surovin, vysoká životní úroveň obyvatelstva.

12 Jádrové oblasti Evropy
data:image/jpeg;base64

13 Periferní oblasti Slabší intenzita hospodářské činnosti a nižší hustota zalidnění. Nepříznivé přírodní podmínky Nízká úroveň hospodaření – málo vyspělé země.

14 JEMENSKÝ ADEN data:image/jpeg;base64

15 Otázky k opakování Na které tři základní sektory rozdělujeme hospodářství států Vyberte zařízení, která patří do okruhu služeb: Drůbežárna, divadlo, plantáž, metro, banka, škola, cementárna, kadeřnictví, policie. Vysvětlete pojmy jádrová a periferní oblast, uveďte příklady Co znamená zkratka HDP?


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google