Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma: Světové zemědělství Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : Metodický list/anotace: Žáci se seznamují s problémy zemědělské výroby. Získávají přehled o pěstovaných plodinách a chovu hospodářských zvířat. Vyhledávají v atlasech státy, ve kterých je zemědělská výroba na vysoké nebo naopak na velmi nízké úrovni. Seznamují se s produkcí surovin pro průmysl. Poznávají a analyzují jednotlivé druhy zemědělství.

2 Světové zemědělství Hospodaření s půdou a její využití
Produkce potravin pro obyvatele – pšenice, brambory,luštěniny,pochutiny, zelenina, ovoce Krmiva pro hospodářská zvířata – obilí, pícniny, brambory, kukuřice, oves Suroviny pro průmysl – bavlna, vlna, kůže, konopí, tabák, řepka, slunečnice Chov hospodářských zvířat – skot, prasata, ovce, drůbež, ryby.

3 Práce s atlasem školní atlas světa, SHOkart s r. o
Práce s atlasem školní atlas světa, SHOkart s r.o., Brno 2004, ISBN V atlasech na str. 16, mapa pracovníků v zemědělství vyhledejte podíl obyvatel pracujících v zemědělství na celkovém počtu ekonomicky aktivních obyvatel v %. Odpovězte na tyto otázky: Ve kterých zemích je zaměstnáno nejvíce lidí v zemědělství? Proč Evropa a Severní Amerika patří mezi země s malým počtem zaměstnanců v zemědělství?

4 Produktivita zemědělství
Porovnejte svoje pozorování s mapou produktivity zemědělství na str. 17 Je zde nějaká souvislost s počtem lidí pracujících v zemědělství a produktivitou jejich práce? Je pravda, že čím více lidí je zaměstnáno v zemědělství, dochází k větší hodnotě jejich produkce?

5 Samozásobitelské zemědělství
Produkce potravin pouze pro vlastní potřebu. Žárové zemědělství – vypalování deštných lesů za účelem získání orné půdy. Bohužel velmi brzy dochází k jejímu vyčerpání a musí se kácet další kus lesa. Ve kterých oblastech světa se takto hospodaří? Jaké následky může mít tento způsob obdělávání půdy.

6 Žárové zemědělství data:image/jpeg;base64

7 Usedlé zemědělství Využití přírodních hnojiv, zakládání usedlostí.
Malé výnosy.

8 Závlahové zemědělství
Monzunová Asie – produkce rýže Využívání pravidelných monzunových dešťů umožňuje sklizeň rýže 2 – 3krát za rok. To vede k velkému zalidnění těchto oblastí. Bohužel jsou závislé na deštích. V období malých srážek dochází k hladomoru.

9 Příklad závlahového zemědělství
data:image/jpeg;base64

10 Produkce zemědělství pro trh
Hospodářsky vyspělé země Využívání hospodářských i umělých hnojiv Využívání chemických postřiků proti škůdcům Mechanizace rostlinné i živočišné výroby Maximální využití půdního fondu Málo pracovníků - vysoká produktivita

11 Mechanizace výroby https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images

12 Intenzivní hospodaření

13 Extenzivní hospodaření
data:image/jpeg;base64 data:image/jpeg;base64,

14 Plantážnické zemědělství
Pěstování plodin, v méně rozvinutých zemích, určených na vývoz Plantáže patří zahraničním společnostem Dostatek levných pracovních sil Vysoké zisky

15 Plantáže čaj

16 Chov hospodářských zvířat
intenzivní hospodaření – malé náklady, ale velké výnosy , moderní technologie a krmiva extenzivní hospodaření – velké náklady, malé výnosy. Velké množství pracujících v zemědělství, málo techniky.

17 Osmisměrka Současný svět,nakladatelství České geograf. Společnosti, s
Osmisměrka Současný svět,nakladatelství České geograf. Společnosti, s.r.o. Praha 1, 2004, str. 35 V P S K O T A S E E E Z V A M L P K L E C S A E Ř O E B E E L P L Z R U L T O I Ú A E E V O V C V E T C T V U E Í C E R U O B D Vyškrtáním slepice,velbloud,lama,buvol,tele,bourec,vůl,vepř,koza,sele,ovce,zebu,brav,skot získáte způsob chovu dobytka

18 Rybolov Rybolov – sladkovodní ryby – kapr, lín
Moře – mořské pouště – místa bez planktonu Hlavní produkční oblasti rybolovu při pobřeží. data:image/jpeg;base64

19 Lesní hospodářství Těžba dřeva – tropické lesy ( mahagon), severské lesy, výroba papíru Lov kožešinové zvěře – sobol, modrá a stříbrná liška, bobr, nutrie, tuleň, medvěd.

20 Otázky k opakování Jaký je hlavní cíl zemědělství ?
Vyjmenujte základní druhy hospodaření . Co má rozhodující vliv na rozmístění rostlinné výroby na Zemi ? Které suroviny produkuje živočišná výroba ? Vysvětlete rozdíl mezi intenzivním a extenzivním způsobem hospodaření.

21 Hladomor ve světě data:image/jpeg;base64
Zamyslete se nad tím, proč v dnešním světě umírá každých 5 vteřin 1 člověk hlady. Za jeden den to je téměř lidí. Dá se tato otázka nějak řešit?


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google