Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma: Těžba surovinových zdrojů Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : Metodický list/anotace: Žáci pracují s atlasem, kde vyhledávají jednotlivé státy s převažující těžbou nerosné suroviny. Porovnávají vyspělé a málo vyspělé země s podílem těžby a zpracování surovin. Vytvářejí si představu o výhodnosti a nevýhodnosti těžby a prodeje nerostné suroviny pro stát. vyhledávají země, ve kterých jsou velké zásoby paliv a význam těchto zásob pro hospodářství států.

2 Těžba surovinových zdrojů
Základní rozdělení surovin A) obnovitelné – potraviny, voda, lesy, živé organismy B) neobnovitelné – paliva, nerudné suroviny, rudy.

3 Paliva Uhlí – palivo, surovina pro výrobu léčiv, barviv a umělých hmot
Školní atlas světa, SHOcart s r.o., Brno 2OO4, ISBN 8O Vyhledejte v atlase na str. 18 státy, které jsou na prvních místech v těžbě černého uhlí: Podle mapy str. 18 vyjmenujte země, ve kterých je nevětší podíl těžebního průmyslu na HDP státu. Pokuste se zdůvodnit příčiny.

4 Doly na uhlí

5 Ropa Surovina pro výrobu pohonných hmot, topných olejů, umělých hmot, léčiv a pracích prostředků. Těžba ropy na pevnině nebo v moři Přeprava ropy ropovodem Těžbu ropy doprovází těžba zemního plynu. Vyhledejte v atlase str.18 státy s největší těžbou ropy:

6 Těžba ropy na pevnině data:image/jpeg;base64

7 Těžba ropy v moři – ropná plošina
data:image/jpeg;base64

8 Uran Surovina se využívá jako palivo v jaderných elektrárnách

9 Rudy Železná ruda – v oblastech těžby rudy se rozvinul průmysl ( zpracování rudy na železo v hutích – následná výroba) Vyhledejte v atlasech na str. 18 státy, ve kterých se těží největší množství rudy.

10 Rudy Chrómová ruda – Jihoafrická republika Manganová ruda – Rusko, JAR
Bauxit – výroba hliníku - Austrálie, Jamajka, Brazílie Měděná ruda - Chile, USA, Afrika, Rusko

11 Těžba železné rudy

12 Otázky k opakování Udejte dva příklady obnovitelných a dva příklady neobnovitelných surovin Které suroviny patří mezi paliva Proč se v rozvojových zemích těží nerostné suroviny a nezpracovávají se? Je pro tyto země výhodnější vyvézt surovinu nebo ji zpracovat?


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google