Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."— Transkript prezentace:

1 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity:V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma:Světová průmyslová výroba Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu:20.01.2012 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : 04.02.2012 Metodický list/anotace: Žáci se seznamují se základním rozdělením průmyslu. Určují lokalizační činitelé nutné pro vznik průmyslového podniku ve skupinové práci. Poznávají základní rozdělení průmyslu podle výroby zboží. VY_52_INOVACE_ZE.8.69

2 Světová průmyslová výroba Průmysl Továrny, stroje a zařízení, které produkují průmyslové výrobky Průmyslové výrobky – automobily, sportovní potřeby, počítače, potraviny, drogerie Zařízení továren – montážní linky, vybavení elektráren Výrobky pro zemědělství – traktory, kombajny, dojírny. Stavby – nemocnice, školy, banky, obchody a jejich vybavení

3 Rozvoj průmyslu Rozvoj průmyslu nastal v 19. století modernizací a zaváděním nových strojů do výroby. Průmyslové oblasti začaly vznikat blízko těžby nerostných surovin a do těchto oblastí se začalo stěhovat stále více lidí. Začalo docházet k rozšiřování měst, zvyšování bytové zástavby, obchodů a služeb pro pracující.

4 Průmyslová města - Ostrava https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images

5 Vliv na životní prostředí data:image/jpeg;base64 https://encrypted-tbn1.gstatic.com

6 Lokalizační činitelé Předpoklady pro vznik a rozvoj průmyslového oboru nebo odvětví, průmyslového střediska. Představte si, že každý obdržíte velkou finanční částku a je na Vás, jak ji využijete pro vybudování průmyslového podniku. Co všechno budete potřebovat, kde si svůj podnik postavíte, na co všechno musíte brát ohledy?

7 Lokalizační činitelé Zdroj surovin, vodní zdroje, vhodné území Zdroj pracovních sil, doprava, spotřebitelé, trh Vzdělaní pracovníci Výzkum – kvalifikovaní pracovníci Zázemí pro pracující – byty, kulturní a sportovní zařízení

8 Základní rozdělení průmyslu Těžební průmyslTěžba paliv, rud a nerudných surovin Těžký průmyslPaliv a energetiky Těžké strojírenství Těžká chemie Stavebních hmot Elektrárny a briketárny Hutnictví železa, bar. Kovů Petrochemie Cementárny a cihelny Spotřební průmyslSpotřební strojírenství Spotřební chemie Sklo,keramika,porcelán Dřevozpracující Papírenský Textilní a oděvní Kožedělný Obuvnický Potravinářský polygrafický Elektrotechnika Barvy, laky Výroba nábytku Přádelny, konfekce Cukrovary, masný Noviny, knihy

9 Aglomerace Soustředění průmyslu v určité oblasti https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images

10 Práce s atlasem Školní atlas světa, SHOcart Brno, 2004, ISBN 8o -7224-031-5 Na str. 18 na mapě zpracovatelského průmyslu vyhledejte příklady 3 zemí, ve kterých se: A) Průmysl se podílí 25% na vytváření HDP B) Průmysl se podílí 7% na vytváření HDP C) Který kontinent má nejvíce rozvinutý průmysl ……………………………A který nejméně ………………..

11 Domácí úkol Vyhledejte na internetu význam těchto výrazů: Industrializace Mechanizace Automatizace Robotizace


Stáhnout ppt "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google