Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jádrové a periferní oblasti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jádrové a periferní oblasti"— Transkript prezentace:

1 Jádrové a periferní oblasti
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k vysvětlení základních rozdílů mezi jádrovými a periferními oblastmi. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: duben 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Společenské a hospodářské prostředí Učivo: Jádrové a periferní oblasti Očekávaný výstup: Porovná státy světa a zájmové organizace států světa na základě podobných a odlišných znaků. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: hospodářský význam, zaměstnanost, HDP Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 Oblasti s velkou koncentrací průmyslu, obchodu, lidí a dopravy.
Jádrové oblasti Oblasti s velkou koncentrací průmyslu, obchodu, lidí a dopravy. Severní Amerika, Japonsko, západní Evropa. Hospodářsky vyspělé, vysoká zaměstnanost, mají klíčovou roli v ekonomice a politice státu.

4 Nízká vzdělanost, životní úroveň, zaměstnanost a úroveň dopravy.
Periferní oblasti Oblasti malého hospodářského významu, s nepříznivými přírodními podmínkami. Nízká vzdělanost, životní úroveň, zaměstnanost a úroveň dopravy. Většina států Afriky.

5 PŘÍKLADY JÁDROVÝCH OBLASTÍ
Severní Amerika Washington, New York, Boston Detroit, Montreal, Chicago, Toronto SANSAN Latinská Amerika Mexiko City, Buenos Aires, Rio de Janeiro Asie Tokio, Osaka, Šanghaj, Peking Evropa Porýní, střední Anglie, Paříž, Brusel, Moskva Afrika Káhira, Johannesburg

6 SROVNEJ UVEDENÉ STÁTY PODLE HDP/obyv.
USA Etiopie Japonsko Somálsko Švýcarsko Portugalsko USA Švýcarsko Japonsko ČR Portugalsko Etiopie Somálsko

7 Otázky a úkoly Na mapě světa vyhledej další příklady jádrových a periferních oblastí. Které oblasti ČR jsou jádrové a které periferní? Zkus vysvětlit proč tomu tak je. Do příští hodiny vyhledej jednu periferní oblast Afriky a zjisti o ní co nejvíce informací.

8 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, duben 2013


Stáhnout ppt "Jádrové a periferní oblasti"

Podobné prezentace


Reklamy Google