Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

příklady státních hranic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "příklady státních hranic"— Transkript prezentace:

1 příklady státních hranic
Státní hranice příklady státních hranic Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje základní informace o jednotlivých typech státních hranic a jejich příklady, otázky a úkoly pro žáky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Září 2012 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Společenské a hospodářské prostředí Učivo: Státní hranice, příklady státních hranic Očekávaný výstup: Porovná státy světa a zájmové integrace států světa na základě podobných a odlišných znaků. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: státní hranice, hraniční přechod Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 STÁTNÍ HRANICE Vymezují suchozemský, vzdušný i podzemní prostor státu.
Ve většině zemí se smí oficiálně překračovat pouze na vymezených místech – hraničních přechodech. Výjimkou je Evropská unie, kde jsou státní hranice jednotlivých států zcela otevřeny.

4 PŘÍRODNÍ HRANICE UMĚLÉ HRANICE Rozlišujeme dva typy umělých hranic
PŘÍMOČARÝ (GEOMETRICKÝ) TYP KLIKATÝ TYP Říční toky, pohoří, mořské pobřeží. Příkladem je hranice mezi Francií a Španělskem (Pyreneje) nebo hranice mezi Bulharskem a Rumunskem (Dunaj).

5 PŘÍMOČARÝ (GEOMETRICKÝ) TYP HRANIC
KLIKATÝ TYP HRANIC Na základě jednotlivých národů, náboženských skupin atp. Příkladem jsou státní hranice v Africe, které vznikly na základě dohody mezi koloniálními velmocemi. Nerespektují jednotlivé národy, často se zde vytváří krvavé konflikty.

6 Přiřaď k jednotlivým obrysům název státu:

7 PŘIŘAĎ K JEDNOTLIVÝM OBRYSŮM NÁZEV STÁTU - ŘEŠENÍ
I. Portugalsko II. Španělsko III. ČR IV. Itálie V. Německo VI. Mongolsko VII. Indie VIII. Somálsko

8 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, září 2012


Stáhnout ppt "příklady státních hranic"

Podobné prezentace


Reklamy Google