Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_PRV.5.20 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - přírodověda Tematický okruh - téma: Lidské tělo – svalová soustava Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Lenka Přibylová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum: Metodický list/anotace: Prezentace skýtá dětem prostor pro záznam odhadů, doplňování, přiřazování a třídění pomocí optického pera (interaktivní tabule) a okamžitá kontrola při následném doplnění správných informací. V prezentaci je využita možnost postupné nápovědy např. obrázky.

2 LIDSKÉ TĚLO Svalová soustava

3 Svalová soustava svaly tvoří téměř polovinu hmotnosti našeho těla
svalů jsou stovky, pohánějí každý náš pohyb největší část těla tvoří kosterní svaly, díky nim můžeme hýbat hlavou, krkem, končetinami i trupem ke kostem se svaly napojují přes šlachy (např. Achillova šlacha)

4 Zkus si zapamatovat názvy některých svalů.
Najděte některé svaly na svém těle. Určitě jste již slyšeli, že někdo má velké bicepsy. Dokázali byste najít, který to je sval na obrázku? BICEPS

5 Svaly dělíme do 3 skupin:
můžeme je ovládat svou vůlí nemůžeme je ovládat vůlí, pracují nezávisle na našem vědomí (pracují při dýchání, tvoří stěny cév (posouvají potravu zažívacím ústrojím) nebo střev je nejdůležitější sval našeho těla, nemůžeme ho ovlivnit svou vůlí, pracuje nepřetržitě, bije asi 70 krát za minutu Kosterní svaly (příčně pruhované) Hladké svaly x Srdeční sval Spočítej, kolikrát je to za 1 rok (365 dní)!

6 Druhy svalů

7 Prohlédněte si svaly obličeje.

8 Zdroj použité literatury a matriálu:
Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník. MÜHLHAUSEROVÁ Hana. Info: Vlastní náklad, 2007 (1.) Dětská encyklopedie LIDSKÉ TĚLO. Parker Steve, Slovart Bratislava 2010


Stáhnout ppt "VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google