Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."— Transkript prezentace:

1 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity:V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma:Struktura obyvatelstva Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu:01.11.2012 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : 12.11.2012 Metodický list/anotace: žáci pracují s věkovou pyramidou. Nacházejí souvislosti a význam věkových pyramid rozvojových a vyspělých zemí, analyzují údaje těchto pyramid. Pracují s atlasem světa a vyhledávají státy, ve kterých převládají jednotlivé sektory hospodářství a analyzují je do skupin. VY_52_INOVACE_ZE.8.63

2 Struktura obyvatelstva Na základě statistických údajů získáváme přehled o věkovém složení obyvatelstva, o zastoupení mužů a žen, o zapojení do pracovního procesu. Ve struktuře obyvatelstva jsou velké rozdíly mezi hospodářsky vyspělými a méně vyvinutými zeměmi.

3 Věková pyramida data:image/jpeg;base64

4 Porovnejte na pyramidě Narodilo se více děvčat nebo chlapců? Kolik mužů a žen je věku kolem 3O let? Ve kterém věku se začíná snižovat počet mužů oproti počtu žen? Dožívá se vyššího věku více žen nebo mužů?

5 Práce s atlasem školní atlas světa, SHOCart s r.o. ISBN 8O 7224 O31 5, Cartografie Praha 2OO4 Na straně 23 vyhledejte odpovědi na tyto otázky: Které 2 země světa mají největší kojeneckou úmrtnost ……………………… Které 2 země světa mají nejmenší kojeneckou úmrtnost ……………………. Jaká je kojenecká úmrtnost v ČR ……………………………… Ve kterých 2 zemích se dožívají lidé nejvyššího věku Ve kterých 2 zemích je nejdelší očekávaná délka života pod 35 let Které země mají největší počet narozených dětí na 1 ženu Které země mají nejnižší počet narozených dětí na 1 ženu Dokázali by jste rozdělit svět do dvou skupin podle odpovědí na tyto otázky a vysvětlit příčiny proč tomu tak je?

6 Rozdělení obyvatel podle věku Předproduktivní věk – do 15ti let Produktivní věk – 15 – 65 let - ekonomicky aktivní - ekonomicky pasivní Poproduktivní věk - nad 65 let

7 Sektory hospodářství Primární sektor – zemědělství, lesnictví, rybolov Sekundární sektor – těžební a zpracovatelský průmysl, nákladní doprava Terciární sektor – služby, zdravotnictví, školství, policie

8 Otázky k zopakování Co všechno můžeme zjistit z věkové pyramidy. Mají stejnou věkovou pyramidu vyspělé a málo vyspělé země? Vysvětlete příčinu. Je pravda, že ve vyspělých zemích je zaměstnáno nejvíce lidí ve službách? Proč? Do jakých základních skupin se rozděluje hospodářství zemí? V málo vyspělých zemích bude nejvíce lidí zaměstnáno v jakém sektoru?


Stáhnout ppt "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google